Вторник, 07 Юли 2020

Петък, 12 Април 2019 13:25

Искрен Веселинов, ВМРО: Флиртът с циганите като гласоподаватели трябва да спре!

Внасяме законови предложения за две наказания, обяви зам.-председателят на ВМРО

 Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

Той посочи, че ВМРО внася промени в Закона за административните нарушения. Веселинов уточни, че като пример ВМРО са дали в преходните и заключителните разпоредби Закона за горите, тъй като наказанията, които предлагат трябва да намерят място в целия каталог на административните наказания. Той посочи, че едното наказание е полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, а второто задържане в териториални структури на МВР.

"Предлагаме тези две наказания да влязат в каталога на наказанията, които са предвидени. Те разбира се, ще се развиват в съдебна процедура. Т.е. решение на съда ще бъде това, което ще слага края на административния процес. Тези наказания ще бъдат за едно нарушение, могат да бъдат между 40 и 200 часа", посочи Веселинов.

Той уточни, че тези наказания не са насочени само към циганското население, но там ще има видим ефект.

На въпрос дали ВМРО подкрепя опитите на протестиращите да нападат домове, обитавани от цигани, Веселинов посочи, че партията е формация, която няколко пъти се е явявала на избори със слоган "С нас идва редът".

"В това отношение безредието не е нещо, което подкрепяме. Трябва да сме наясно, че всъщност това обществено напрежение е функция на неглижиране на проблематиката десетилетия наред", допълни още Веселинов. Според него флиртът с циганите като гласоподаватели трябва да спре, защото той води до небитието на тези хора.

Десетилетията, натрупани проблеми и неглижиране на темата с циганския етнос, са причината за това, което се случва, каза заместник-председателят на ВМРО.

"Нашето дълбоко убеждение на всички представители на ВМРО, че десетилетията, натрупвани проблеми, неглижиране на темата и погрешно робуване на максимата, че интеграцията е процес, в който мнозинството започва да харесва малцинството, каквото е, са причината за това, което се случва", заяви още Веселинов.

Той обърна внимание на концепцията на Каракачанов и подчерта, че трябва да се приеме, защото имаме нужда от нови видове наказания. "В страната се наблюдава чувството на безнаказаност и липсата на наказателната отговорност. Затова предлагаме да се въведат нови видове наказания – полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториално звено на МВР. Тези наказания не са насочени само срещу циганския контингент, но най-силно ще се усетят там", посочи Веселинов.

ВМРО не подкрепя безредието. Това обществено напрежение започва да ескалира. Ако не се вземат мерки честотата на подобни инциденти ще се повиши, предупреди Веселинов.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Април 2019 13:25
  НС отхвърли ветото на президента върху разпоредби в Закона за МВР

  Мнозинството в Народното събрание преодоля президентското вето върху разпоредби в закона за МВР и отново прие последните поправки в закона, които предвиждат създаване на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", съобщи БНР.

 • Петък, 12 Април 2019 13:25
  НС прие на първо четене промени в Закона за хазарта

  Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане специализиран орган към Министерския съвет, предаде БНР. 

 • Петък, 12 Април 2019 13:25
  Отхвърлиха доброволните отряди на ВМРО

  Парламентът прие промени в Закона за МВР на второ четене, с които се създава нова дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, предаде Агенция „Фокус“.

Оставете коментар