Неделя, 27 Септември 2020

Събота, 04 Май 2019 13:56

След протест на пчелари свикват консултативен съвет в МЗХ

Масов мор на кошери из цялата страна заради нерегламентирано пръскане  

Пчелари от цялата страна се включиха днес в протест в Плевен срещу незаконното пръскане, което доведе до загиването на повече от 5000 пчелни семейства в областта.

Протестиращите изпратиха декларация с над 500 подписа за строг контрол от страна на държавата срещу нарушителите, съобщи БНР.

„Вчера в 16 часа пчелите на Долна Митрополия са отровени“, заяви доцент Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз, привеждайки нов довод за недоволството на пчеларите.

„Ще представим на консултативния съвет в министерство на земеделието уведомление до пчеларите за пръскане. Във всяко от тях има нарушение на наредба 13. Искаме инкриминиране на отравянето на пчели, да бъде смятано за престъпление и да бъде включено в Наказателния  кодекс“, добави доцент Станчев.

Спешно се свиква консултативният съвет, каза представителят на Министерството на земеделието, храните и горите Силвия Василева.

„Наистина ситуацията е изключително неприятна. Искаме да помогнем за решаване на проблема. В резултат на това, което се случи тук в последните дни, по разпореждане на министъра на земеделието всъщност правим един спешен съвет по пчеларство, който ще се проведе на осми. На тази среща, за да може да има чуваемост и да има по голям резултат, сме поканили и представители на двете асоциации - на земеделските производители и на зърнопроизводители“, каза тя.

Winbet - победата е емоция! (18+)

За четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, тази година отравянето е в по-голяма степен, каза доц. Юлиян Станчев.

"Делото се води от миналата година. В същото време, на същите места се случи отравяне, защото се нарушават правилата на растителна защита. Делата се водят 3-4 години, и така се размива, закъснява санкцията", посочи той.

Тази година проблем с масовия мор сред пчелите имаше в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.

източник: bnr.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар