Събота, 19 Септември 2020

Сряда, 08 Май 2019 15:32

На първо четене: неизбежната самоотбрана вече да не е наказуема

Промените бяха внесени от "Обединени патриоти“

Парламентът единодушно прие промени в Наказателния кодекс (НК) които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана.

Текстовете, които либерализират поведението ни при неизбежна отбрана, бяха внесени от "Обединени патриоти".

Промените предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

От ГЕРБ изразиха известни резерви. Мануил Манев каза: "Едва ли не защитаваме бабата с оръжието, ама не точно, защото ако проникне някой в дома ѝ и тя не може да го използва, ние пък ще го въоръжим този някой".

Искрен Веселинов от ВМРО поясни, че текстовете не са в разрез с Конституцията. "Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов промените. Смятам, че абсолютно конституционнокоректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки", каза той и припомни редица случаи на нахлуване в домовете на хора, които не могат да се защитят от взломаджиите заради закона.

Десислав Чуколов от "Атака" обясни, че промените са наложителни. "Трябва да се вземе това решение, защото това е в интерес на българските граждани. Ясно ви е, че 5, 10, 100 човека, ей сега да попитаме на улицата, ще кажат: "Да, това трябва да се промени". Ние отваряме точно този въпрос", поясни депутатът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар