Неделя, 15 Септември 2019
Петък, 10 Май 2019 17:28

Илияна Йотова: Заплатата на младите учители не трябва да бъде под 2000 лева

Днес се проведе 22-рото издание на конкурса „Учител на годината“

Заплатата на младите учители не трябва да бъде под 2000 лв., заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в 22-рото издание на конкурса „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители. Общо 36 преподаватели от цялата страна бяха отличени с призове по време на церемонията, 

Стартовата заплата за млад учител, която в момента е 920 лева, след 20-процентното увеличение, от първи януари трябва да бъде повишена, за да може кадрите да бъдат задържани в системата, смята Илияна Йотова:

"Защото, какво се получава сега? Завършват университета, почват като учители и в момента, в който си намерят по-добра работа и по-добре платена. Но най-важното е уважението  към  тези хора. Не може да се сещаме за тях само, когато идват избори и по празници".

Общо 36 преподаватели от цялата страна получиха награди в десет направления по време на церемонията - грамоти, статуетки и училищни звънци. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви:

"От учителя зависи какво ще бъде обществото."

Просветният министър Красимир Вълчев подчерта, че най-важният актьор в класната стая е учителят.

"Учителят е бил е и ще остане основният фактор в образователната система".

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Май 2019 17:28
  Красимир Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители

  Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето бъдеще

 • Петък, 10 Май 2019 17:28
  БСП към учителите: Имайте самочувствие, от вас тръгва бъдещето

  "Заставам пред вас по повод предстоящото начало на новата учебна година. Отдавна традиционно това е без да е официално е част от националния празничен календар. В първия учебен ден всички от нас ще бъдат в училищата, ще има цветя, тържества. Това наистина е празничен ден. По традиция и тук в Народното събрание на този ден обикновено всички парламентарни групи правим декларации. По този повод се върнах във времето назад и прегледах десетки декларации на парламентарни групи: прекрасни пожелания, декларирана отговорност. Години наред едно и също. И в крайна сметка си задаваме въпроса докъде стигнахме?". Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова по време на брифинг в Народното събрание

 • Петък, 10 Май 2019 17:28
  „За БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ. За страдалеца. За човека, който създава човеци”

  На 3 септември 2001 г. ни напусна Стефан Продев, но това което ни остави като завещание и завет, е нетленно

Оставете коментар