Понеделник, 25 Май 2020

Петък, 10 Май 2019 17:59

Търговци от "Графа" с колективен иск срещу СО за над 380 бона

Те настояват да бъдат обезщетени заради претърпените от тях загуби в резултат на продължаващия все още ремонт

Колективен иск срещу столична община внесоха днес търговци с обекти по ул. "Граф Игнатиев". Те настояват да бъдат обезщетени заради претърпените от тях загуби в резултат на продължаващия все още ремонт. Месеци наред голяма част от магазините по улицата и около нея бяха трудно достъпни, много от тях затвориха временно или завинаги, а голяма част от обектите смениха наемателите си.

Заради това търговците, обединени в сдружение "Справедливост за всички", внесоха иск за 387 059 лева.

В мотивите се посочва, че общината не е поставила пред кандидатите за извършване на ремонта изискване да се съобразят с факта, че в района има около 300 търговски обекта. Единствените критерии на общината са свързани с "местното население", както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта, коментират от сдружението.

Според тях затварянето на периметъра на ремонта се прави само за удобство на строителите и "поставя търговците по улицата в невъзможност да работят".

 Търговците са недоволни и от "неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства".

На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше "преобещано" за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември, пишат от сдружението.

Те възразяват и срещу удължаването на ремонта с 89 дни заради лошото време, тъй като смятат, че то е направено "без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства".

Снимка: Фейсбук/ул. Граф Игнатиев,София

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар