Понеделник, 26 Август 2019
Сряда, 15 Май 2019 12:14

ВМРО предлага затвор за политици, които лъжат или обиждат

Искрен Веселинов: Добрият патриотизъм ще победи

ВМРО предлага промени в Наказателния кодекс, с които политици, които лъжат или обиждат, да ходят в затвора. Това става ясно от публикация на Искрен Веселинов в социалната мрежа. Ето пълният текст на зам.-председателя на ВМРО:

Изборите са състезание на идеи и изпълнени ангажименти към избирателите, поне във ВМРО сме го разбирали така. Тази кампания показа какво незначително малцинство сме хората с подобни възгледи. Наложи се стил, който можем да наречем само „мутро-политика“. Както някога мутрите разчитаха на физическата си сила, за да си набавят всички блага – от рекет до девойки в дискотеките, така някои хора, наричащи се политици, сега считат за нормално да посочат опонента си и да тиражират лъжи, да му препишат всичко гнусно, което могат да си представят. Скоростта и интензитета на тези клевети трябва да е по-голяма от тази с която жертвата ги оборва. Целта е полето на политиката да се превърне в една воняща кална кочина, където се търси по-малко отвратителния. Пък белким разочарования електорат загуби вяра и избере поредния фалшив герой.

Накратко, състезанието от идейно се превърна в такова по надхрачване, надкрещяване, надлъгване… Още по-жалко е, че хора, които определят себе си за патриоти или родолюбци, се опитват да поставят нови рекорди в тая посока. Ясно е, че не са това, за което се представят, защото патриотизъм обединява! Той е оная идейна спойка, която може да мобилизира нацията за постижения и подвизи. И ясно е, че ДОБРИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ ще победи, хората разпознават истината от фалша. Ще остане горчивият махмурлук у хулителите, които в деня след изборите ще се чудят защо не са получили подкрепа. Не знам, ще имат ли силата да осъзнаят грешката си или ще решат, че на следващите избори трябва да са още по-гнусни и долни за да успеят.

Само времето ще покаже, но днес решихме да откликнем на множеството призиви, че лъжи, обиди и клевети в подобни мащаби не бива да остават ненаказани. Политиците имат висшата отговорност да поддържат целостта на обществото, а не да го рушат, ако не го разбират – трябва да има санкция. Затова от ВМРО предложихме наказанието за лъжи, обиди и клевети, които са тиражирани от депутати, министри и председатели на партии, да се полага затвор!

Ето какво предлагаме като законодателни промени в НК:

 • § 1. В чл. 148 се създава ал. 4:

„(4) За обида или клевета извършена от народен представител; член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева.”

По-късно пред журналисти зам.-председателят на ВМРО уточни, че предложението наказанието, което предлагат от ВМРО е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лв. Веселинов посочи, че глобата е солена, но е съобразена с доходите на депутатите и евродепутатите.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Май 2019 12:14
  Молдовци, взривявали банкомати, са бегълците от Старозагорския затвор

  Продължава издирването на двамата молдовци, които вчера избягаха от затворническо общежитие в Стара Загора. Лицата са пуснати за общонационално издирване.

 • Сряда, 15 Май 2019 12:14
  ВМРО започва обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация при престъпления

  От ВМРО искат премахване на съкратеното съдебно следствие, което намалява с една трета присъдите при тежки престъпления. Това става ясно от разпространена до медиите позиция на партията, „която идва след поредното брутално престъпление, извършено от човек, който не се вписва в нормите на нормалното съвременно българско общество”.

  Става дума за пребитото до смърт и изнасилено седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря, за което е обвинен 21-годишен мъж. 

  От ВМРО са категорични, че неизбежната отбрана също трябва да бъде внедрена в наказателната юриспруденция максимално бързо.

  От партията започват обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация в престъпления като изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави. 

  Публикуваме пълния текст на позицията на ВМРО:

 • Сряда, 15 Май 2019 12:14
  Случаят в Сотиря показва, че концепцията за несоциализираните общности, трябва да бъде приета

  Красимир Каракачанов преди повече от половин година предложи за обсъждане и приемане Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им

Оставете коментар