Събота, 08 Август 2020

Вторник, 28 Май 2019 14:05

Гешев: Краде се нагло! Очакват се арести в Божурище заради продажба на 80 дка земя за 160 хиляди лева

Четири общински имота са продадени чрез манипулиран търг, с което Общината е ощетена с близо 8 млн. лв.

Краде се много и се краде нагло и затова се намираме в това положение. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка със специализираната акция в Община Божурище.

„Това е досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура. Действията се извършват от следователи от отдел на Специализираната прокуратура. Имаме съдействие от КПКОМПИ. Искам да изразя специално благодарност, и този път, както в повечето случаи се справиха добре с поставените задачи“, поясни Гешев и добави, че слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен.

„Явно кметовете по страната, въпреки многобройните разследвания до момента, продължават да не разбират, че ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират. Няма какво да се лъжем, че в повечето малките градове всички се познават“, коментира Гешев, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му, 4 общински имота в Божурище са продадени чрез манипулиран търг, с което Общината е ощетена с близо 8 млн. лв.

Гешев обясни, че тези имоти са били държавна собственост и държавата ги е предоставила безвъзмездно на общината, откъдето следва те да бъдат ползвани в интересите на нейните жители.

„В резултат на манипулирани търгове тези 80 декара са продадени за 150 -160 хил. лв.“, заяви Гешев като обясни, че реално за по-малко от 40-50 евро. кв.м едва ли могат да бъдат намерени такива имоти.

„Всеки от вас може да направи разлика от 8 млн. и 160 хил. лв. Една разлика, която не е влязла в Община Божурище и оттам не са достигнали до конкретните хора, които трябва да я ползват, а това са гражданите на град Божурище“, посочи Гешев.

Той обясни, че купувачите на имотите са четирима, като три от тях са търговски дружества. „За едното е ясно, че бащата на кмета е бил пълномощник в друг момент на дружеството. Към този момент се проверява информацията, че имат определени връзки с местната администрация.

Интересен е четвъртият купувач, който е бивш магистрат от Национално следствена служба. И там ще бъдат извършени съответните проверки, включително и такива, които са от правомощията на КПКОМПИ“, поясни той.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Вероятно в близките часове, ако се развият нещата, така както са планирани, ще бъдат задържани по закона на МВР кметът на Община Божурище, зам.-кметът и още едно длъжностно лице.

„Работи се по посока на престъпление по служба, включително и документни престъпления от рода на удостоверяване, че определени обяви са сложени залепени на общината, други не са сложени. Обявата е публикувана на сайта на Община Божурище, но фактически само кметът може да я отвори и да я види“, поясни зам.-главният прокурор.

По думите му за документни престъпления законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Разследването е по сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. Работи се от няколко месеца. Кметовете продължават да не слушат какво им се говори. Ситуацията е променена и няма значение от коя политическа сила си“, добави той.

„Тук в някаква степен става въпрос за наглост. Не може председателят на Общинския съвет да те сезира, да ти каже „виждам какво правиш“ и ти да кажеш „мен това не ме интересува“ и въпреки това да го направиш“, поясни Гешев, като уточни, че след това председателят на Общинския съвет е сигнализирал и институциите.

„Той не е прескочил местните органи, той ги е предал към компетентните. Ти няма как да прескочиш местните, защото те не са компетентни. Тези кметове продължават да не осъзнават, че от една година местните органи – прокуратура и полиция нямат отношение към техните действия в случай, че бъдат констатирани нарушения“, заяви зам.-главният прокурор.

Попитан защо прокуратурата е поела разследването след изборите за Европейски парламент, той отговори: „Има определена поредност и планове за определени разследвания. Ние провеждаме и преди и след избори. Когато проведем преди избори ме питате, защо го правите преди избори, може би целта е предизборна. Сега ме питате защо след изборите. Планирането не е след местни и всякакви други избори“.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  Германската телевизия ZDF разказва на децата за събитията в България

  „Много от хората там изкарват твърде малко пари. И затова мнозина вече са напуснали страната“, се казва във филмчето на обществената медия

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  Иван Гешев прие административните ръководители на окръжните прокуратури София и Велико Търново

  Акцент в срещата бе поставен върху изпълнението на заложените цели до края на годината и ангажиментите на прокуратурата по противодействие на конвенционалната престъпност

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  Полицията премахна палатковите лагери в София, 12 души са задържани

  През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите в цялата страна - София, Пловдив, Варна, както и на пътя Стара Загора-Хасково., предава БНР.

  Операцията на МВР е започнала около 4 часа във всички градове, където имаше блокади. 12 души са арестувани в София. ПР-експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. "Отровно трио" Арман Бабикян е задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше овободен около 7:30 ч. 

  Манол Глишев и Пламен Даракчиев още са задържани. Бабикян сподели:

  "Изглежда не знае, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и, надявам се, онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България". 

Оставете коментар