Събота, 04 Юли 2020

Събота, 08 Юни 2019 10:15

Радикализиран младеж задържан в Пловдив преди да извърши атентат (допълнена)

Гешев: 16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“

 

Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство за тероризъм.

Според него става въпрос за класически случай. „Става въпрос за дете, непълнолетен български граждани, на 16 години. В сряда се получи устен сигнал, който е с източник близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага ни уведомиха. В рамките на часове беше създадена организация. Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, което се радикализира“, каза още Гешев.

„Беше извършено претърсване на две помещения, които е ползвало детето. В тези помещения, бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. На първо място това е така наречената на жаргон "тръбна бомба". Устройство, което много често се използва при атентати в САЩ“, каза още Гешев.

„Другото, което беше намерено, е взривно устройство в процес на изготвяне“, допълни още заместник-главният прокурор. По думите му теглото на веществото е 14, 5 кг.

„То се е използвало в някои от атентатите в Белгия и във Франция, включително и в атентата в Сарафово“, уточни още Гешев и добави, че в атентата в Сарафово е използван около 2 кг от това вещество.

Зам.-главният прокурор съобщи, че е намерено и знаме на „Ислямска държава“.

Според информацията на разследващите момчето е много интелигентно, ученик от елитна пловдивска гимназия, от добро семейство с възможности.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На момчето трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда, категоричен е зам.главният прокурор. „Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под наздора на Детска педагогическа стая, която според мен е в някаква степен грешка“, каза Гешев и посочи, че прокуратурата ще внесе протест.

„В случай, че съдът не възрпиеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.

„В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, каза Гешев.

Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев

Разследването по случая продължава. Ще се работи и по версиите за съучастници на младото момче. 

нимка EПА/БГНЕС архив; източници: БНР и Фокус

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар