Петък, 10 Юли 2020

Събота, 08 Юни 2019 18:35

БСП се съгласи на по-ниска субсидия, но не от 1 лев

Силни критики на Идейната комисия към НС на БСП за резултата от евроизборите.

 

Националният съвет на БСП прие позиция ПГ на "БСП за България" да не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас партийна субсидия. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет на БСП възлага на  парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии, съобщава пресцентърът на левицата.

Пленумът днес изпълни очакванията да премине под сериозно напрежение. Още преди неговото началото някои от най-авторитетните членове на НС възнегодуваха от поставянето на Петър Витанов за водач на делегацията на евродепутатите на БСП (вж тук). По време на обсъжданията пък лидерът Корнелия Нинова за пореден път през последните седмици е срещнала неодобрението на Националния съвет.

В централно събитие се е превърнало отхвърлянето от Националния съвет на предложението Корнелия Нинова да оглави екипа, който да доработи доклада за идейното развитие на БСП, политическата линия във проекта "Визия за България" и нейната реализация в хода на предизборната кампания.

Разгромяващ анализ за резултатите от евровота направи Идейната комисия към НС на БСП.

Един от големите дефицити на БСП в предизборната кампания беше, че тя не свърза достатъчно добре националната с европейската тематика.

Това се казва силно негативен доклад на Идейната комисия към НС на БСП, раздаден на членовете на пленума на партията. Председател на комисията е Валери Жаблянов. В състава ѝ влизат Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов, Захари Захариев, Светлана Шаренкова, Александър Симов, Ваня Добрева, Стоян Мирчев, Янаки Стоилов и др.

Самият доклад с прилежащите изводи за загубата на изборите е изготвен от Валери Жаблянов. Изпълнителното бюро не го е приело в оригиналния детайлен вид и е възложила на Крум Зарков да го редактира. 

Докладът оспорва концепцията на Нинова, че европейските избори са път към предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Авторите му са на мнение, че темата за предсрочни избори без ясна визия какво ще се прави след тях е отблъснала периферията на БСП.

Идейната комисия на БСП отхвърля концепцията на Нинова за левия консерватизъм – една теза, която председателят на БСП налага в синхрон с лидерите на Вишеградската четворка. Тези нови за БСП идейни ценности обаче не са били напълнени със съдържание и не са получили покритие на партийни форуми, смятат авторите на доклада.

Юрий Асланов е подал оставката като член на Предизборния щаб на БСП. Като една от основните грешки за загубата на евровота Асланов посочил, че след като решението на ръководството на БСП било да се проведе позитивна европейска кампания, в действителност партията направила негативна кампания и това отблъснало периферията, а в същото време ГЕРБ са успели да активират разколебаните.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На критика е подложена и водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, която в своите послания се е разминала с „основни ценности, изразяващи, идейната същност на партията” и това е придобило съществено значение в рамките на кампанията.

В заключение Идейната комисия обобщава – в кампаниата на БСП е „липсвало единство между Програмата на партията, предизборните документи, работата на предизборния щаб и приетите от него "Основни насоки на кампанията".

Според Светлана Шаренкова, която е участвала в разгорещената дискусия, докладът е много остър, небалансиран, духът му е силно негативен и си противоречи с изводите от основния доклад на ръководството на БСП за евроизборите. Много от констатациите в документа не отразяват в пълнота обществените нагласи и в този смисъл не дават верни изводи, смята Шаренкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар