Сряда, 21 Август 2019
Неделя, 09 Юни 2019 15:09

Инвеститор се оттегля след „необяснима смяната на позицията” на Община Стара Загора

Проектът за производство на олово няма да се осъществи заради опасност от неблагоприятно влияние на здравето на населението

Частният инвеститор, който изрази намерение за строителство на цех за производство на олово в Стара Загора, се отказва от своя проект. Фирмата изрази  позицията си в писмо до медиите.

Отказът идва по-малко от 24 часа преди организираното обществено обсъждане по темата.

В позицията си до медиите от частният инвеститор обвиняват Община Стара Загора, че само за няколко месеца е сменила позицията си. 

Управителят Йордан Георгиев припомня, че инвестиционното предложение е стартирало през 2017 г. и във всеки от етапите му е било съгласувано с еколози, юристи, икономисти и местни и държавни органи.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„За нас обаче е напълно необяснима смяната на позицията на един от основните участници в съгласувателната процедура - Община Стара Загора, която само в рамките на 4 месеца дава две коренно противоположни“, се посочва в позицията на „Ресайкъл Компани” ЕООД.

От фирмата са категорични, че ще търсят по съдебен ред компенсация за разходите от страна на местната власт заради първоначалното одобрение, което тя е дала.

Припомняме, че проектът предизвика силно обществено недоволство сред жителите на областния град. Те започнаха петиция срещу строителството на завода за тежки метали. Според хората производството на олово може да повлияе неблагоприятно на тяхното здраве.

В петък кметът на Стара Загора представи мотивите заради отхвърлянето на проекта. Той призова съгражданите си да се включат активно в общественото обсъждане, което ще се проведе в понеделник от 11 ч. в Общината.

„Инвестиционното намерение по своя обхват, капацитет и технология е предприятие от тежката промишленост, отрасъл цветна металургия. Капацитетът на инсталациите предвижда преработка на повече от 2 800 тона суровини, която по своя състав представляват опасни отпадъци съдържащи олово. Те нямат произход от територията на регион Стара Загора, нито се генерират от битовата дейност на общината“, припомни зам.-кметът Йордан Николов. Той добави, че в доклада по ОВОС и в договора за наем на терена не са описани мерки за крайно обезвреждане и възстановяване на терена след прекратяване на дейността.

„Недопустимо е да не се предвиди и локално съоръжение за пречистване на води“, каза още заместник-кметът. Той припомни също, че разстоянието до най-близката жилищна сграда е едва 800 метра, намира се и в непосредствена близост до животновъдни ферми и обработваеми земеделски земи.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Юни 2019 15:09
  Седем кандидати за стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене". Петкова: Подадените заявления доказват реалния интерес към проекта

  13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

  Подадените заявления се делят на три части: 7 за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване, 4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия, обясни министърът на енергетиката.

  Кандидатите за стратегически инвеститор са компании от Русия, Корея, Китай, Германия, два консорциума и фирма, регистрирана в България.

  След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор. Енергийният министър съобщи още, че четири компании са поискали да купуват ток от бъдещата централа, а две фирми биха участвали с техническо оборудване.

 • Неделя, 09 Юни 2019 15:09
  Днес стават ясни кандидатите за АЕЦ „Белене“

  Руска, корейска и китайска компании с интерес към атомната централата

 • Неделя, 09 Юни 2019 15:09
  Протестът срещу завода за отпадъци край Шишманци продължава

  Протестиращите искат референдум за спиране на завода

Оставете коментар