Неделя, 20 Октомври 2019
Вторник, 25 Юни 2019 09:32

Няколко версии за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", сред тях човешка грешка

Работи се по няколко работни версии - човешка грешка или технически причини

Първоначална версия за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2" още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Това заяви пред БНТ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Пожарът избухна вчера около 10 часа. Запали се 135-метровия комин на сероочистващата инсталация в седми блок на ТЕЦ-а. Десетки огнеборци се бориха с огнената стихия, като пожарът вече е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, който застрашава работниците в централата и околните населени места. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според прокурор Атанасов версия за умишлен палеж няма. "Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок."

Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.

Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. "Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо."

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Пожар във военния завод "Дунарит"! Евакуират работниците и децата от близките учебни заведения

  В близките Николаево и Мартен са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна.

  Пожар гори във военния завод “Дунарит”, всички работници са евакуирани. На мястото на инцидента има много коли на пожарната и Бърза помощ, предаде БГНЕС. Всички работници са евакуирани от завода. Няма данни за пострадали хора.

  Сигнал за пожара е подаден след 11 ч. На място са изпратени екипи на пожарната и Спешна помощ. Областният управител също пътува към завода.

  Няма данни за експлозия, съобщи директорът на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” комисар Николай Николов. Той потвърди, че пожар в цеха има. В населените места в близост – село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна, каза за bTV кметът на Русе Пламен Стоилов. Има опасност пожарът да се разпространи и да засегне други обекти. Осигурен е оглед от въздуха.

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Фандъкова: Ще предложа Общинският съвет да гласува помощ за семействата от Бухово

   „Ние ще помогнем и с екипи, които да направят огледите и да дадат предписание за възстановяване“, увери столичният кмет

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Прокурорът Васил Миков е намерен прострелян в жилището си

  Според прокуратурата, се е самопрострелял със законно притежаван пистолет

Оставете коментар