Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 03 Юли 2019 15:02

Президентът Румен Радев откри българо-китайски бизнес форум в Пекин

Разширяването на бизнес сътрудничеството между България и Китай обсъждат Румен Радев и Си Цзинпин

 

България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство. Това обявиха на срещата си в Пекин президентите Румен Радев и Си Цзинпин. Тази година двете държави отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите си отношения.

На срещата китайският държавен глава даде примери за доброто партньорство между двете държави:

„Китайците си спомнят, че по време на голямото земетресение през 2008 г. страната ви беше сред първите, които поканиха деца от Китай да си отпочинат. Миналата година, когато изчезна алпинистът Боян Петров, нашите спасители направиха всичко възможно, за да помогнат. Това доказва, че отношенията между нашите народи са изключително добри. Сега, когато отбелязваме 70 години от установяването на дипломатическите отношения, те се издигат до ниво стратегическо партньорство. Ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се икономическа световна ситуация…“.

Установяването на стратегическо партньорство между България и Китай е „исторически акт“, каза президентът Румен Радев:

„Убеден съм, че това ще се превърне бързо в една ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото до момента в нашите отношения“.

Радев откри днес българо-китайски бизнес форум в Пекин, на който присъстваха десетки представители на китайски компании, съобщи БНР.

Идеята за създаване на Българо-китайски център за развойна дейност и иновации в София е една от темите, които Радев ще обсъди на днешната си среща с китайския резидент Си Цзинпин. Целта е с част от финансовия фонд на центъра да се подкрепят китайски компании, които искат да развиват иновации у нас.

"Така че условията за нашето бизнес сътрудничество непрекъснато ще се подобрява. Затова ви приканвам да използвате този прекрасен шанс и да инвестирате в България", коментира Радев.

Председателят на БТПП  Цветан Симеонов очаква активизиране на бизнес контактите: "Интерес има. Те разглеждат и въпроса за създаване на индустриална зона – чисто китайска".

Представителят на Българо-китайската търговска камара Лъчезар Динев, който също е част от делегацията, каза за БНР, че домакините оценяват посещението като „историческо“, защото Китай отделя особено внимание, когато е посетен от държавен глава:

„Нещата на тази визита са концентрирани, ако може в следващите дни и месеци да има реална промяна. Това ще бъде основният акцент (в разговора б.р.), който ще води президента Радев с неговия колега Си Цзинпин в следващите няколко часа. Очакваме в следващите 4-5 часа да имаме някакъв резултат“

Динев заяви, че е „доста обнадежден“, тъй като държавният глава има „строго определена визия какво трябва да се постигне“. На форума във Далян са били представени над 25 големи компании, в най-високата част по обороти и активи в Китай, допълни той в предаването "12+3" по "Хоризонт":

„В момента нещата се позиционират около трите виждания на президента Радев. За да има някакъв бизнес, най-малко трябва да има една авиолиния, която да свързва Китай и България в най-кратки срокове. Не можем да говорим за нормален бизнес и нормален туризъм, ако трябва да се лети през няколко други дестинации, които също се конкурират с нас за този пазар, наречен Китай“.

Втори приоритет е разкриване на клон на китайска банка у нас – нещо обещавано от години:

„Нас ни интересува, като дойде китайски бизнес, той ще иска да работи със собствена банка и със собствено инвестиране“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Президентът „непрекъснато“ рекламира инвестиционната обстановка и стабилната икономическа среда у нас, допълни Динев, според когото голяма пречка пред китайските инвестиции у нас е, че страната ни е член на ЕС, но не и на Шенген:

„Китайските бизнесмени не могат да си представят защо, след като вземат българска виза не могат да отидат до Гърция. Същото е и за туристите. С шенгенска виза може да дойде в България, да се отиде в Македония, в Албания, а с българска не може да се отиде в Албания. Излиза така, че те задължително трябва да посетят Гърция или Германия, за да могат да отидат в Македония… Това пречи изключително много на образованието, което не можем да предоставим на китайските студенти, пречи на туризма, на инвестициите. В момента китайските инвестиции в България клонят към нула“.

Президентът се опитва да лансира бизнеси в България, които са изключително гъвкави и могат още утре да променят голямото негативно търговско салдо с Китай, коментира той:

„В делегацията има немалко количество АйТи компании, има и компании, които са свързани с електронните разплащания, което ще даде основна сила за привличането на китайски туристи. Ако питате мен, една от най-големите причини да имаме само 10 или 12 000 китайски туристи, е това, че те нямат възможности да си купят нищо в България. Картите unionpay, които са 90% от пазара в Китай, не се приемат в България. Те се приемат в Сърбия, в Унгария, но не и в България. Как един китайски турист да си купи сандвич?  В момента не може. Затова в делегацията са концентрирани платежни системи, системи за разплащания, български софтуерни компании, които утре могат да обърнат тренда, както и фирми, свързани с туризма“.

Предстои и специална среща с на президента с китайски туроператор, който държи 60% от пазара в страната.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар