Петък, 17 Януари 2020
Вторник, 06 Август 2019 15:09

БСП с конкретни мерки срещу чумата по свинете

Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората, заяви Корнелия Нинова, която се възмути, че вместо да се занимава с чумата, правителството се среща с футболен клуб „Арда“

 

Проблемът с чумата по чумата по свинете се разраства, не се действа адекватно, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след Изпълнително бюро, на което са била ситуацията с африканската чума по свинете.

„Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната. Много сме говорили за това, че последните години правителството на Борисов проспа възможността да ограничи този процес, да го спре“, коментира Нинова.

Според нея е по-тревожно, че днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави. По думите ѝ има усещане за хаотични действия. Нинова определи като потресаващо, че днес един футболен клуб е по-важен от кризата с чумата: „Не може цялата държава да ври и кипи заради чумата и единственото прессъобщение от Министерски съвет да е среща на премиера с футболен клуб „Арда“, в които не се споменава нищо за чумата по свинете, но се акцентира върху среща с футболен клуб „Арда“.

Лидерът на БСП заяви, че нямат никакво намерение да трупат партиен дивидент от нещастието на хората, тъй като всички българи ще пострадат от тази ситуация. Нинова се позова на прогноза на еврокомисаря по храните, според когото целият отрасъл свиневъдство може да бъде закрит.

„Разбира се, ние разбираме за какво става дума. Идват местни избори. Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. Почва да раздава пари отсега, но над партийните интереси има и далеч по-големи. За нас това е приоритета на държавата“, заяви Нинова.

„Срещнахме се с много специалисти, днес разговаряхме с ветеринари, ловни дружинки, има мерки, които могат да се вземат, да дадат резултат и те са спешни, но уви , не се правят“, коментира лидерът на левицата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От БСП настояват за спешни мерки и отправиха конкретни предложения:

Първо, Министерският съвет да сформира фонд от излишъка, с които да плати по пазарни цени на стопаните животните, които в момента избиват.

Второ, целият процес да се централизира и да стане държавна политика и държавно отношение. В тази връзка Нинова предлага да се направи среща с председателите на всички ловни дружини и напомни, че  още преди година Националният ловно-рибарски съюз е предложил мерки.

Трето предложение на БСП е среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях. Нинова посочи, че в страната има над 2000 души ветеринарни лекари, които не се използват в борбата срещу чумата.

Нинова подчерта, че е необходима и държавна политика за екарисажите.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар