Понеделник, 13 Юли 2020

Сряда, 07 Август 2019 13:22

Скотланд Ярд разследва и Путин за атаката в Солсбъри

Търсят се доказателства, че руският президент „вероятно“ е пряко замесен в химическата атака с „Новичок“

 

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, съобщава британското издание The Guardian, цитирано от „Фокус“.

Според британските разузнавателни служби е „вероятно“ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година срещу двойния агент Сергей Скрипал - бивш офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) и неговата дъщеря, които пострадаха сериозно, но оцеляха и са в неизвестност след инцидента.

Според вестника, по-късно Даън Стърджис е умрял, след като е попаднал на изхвърлен флакон от парфюм, за който се твърди, че е бил използван от двама агенти на руските служби за пренасяне на „военното нервно-паралитично вещество“ – прочутият „Новичок“.

Двама руски агенти са с повдигнати обвинения за нападението и Великобритания иска екстрадицията им и е издала европейска заповед за арест (ЕЗА) и червена бюлетина за задържане на Интерпол.

Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на британската полиция за борба с тероризма, заяви, че разследването на нападението продължава. Басу каза, че проблемите, свързани с повдигането на обвинения за нападението, са сложни. „Трябва да докажете, че той [Путин] е пряко замесен“, каза той.

„За да получите ЕЗА, трябва да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме полицаи, така че трябва да търсим доказателства. Имаше огромно количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите, всичко това се основава на експертните познания на хората за Русия. Трябва да отида с доказателства“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Обвинените двама руски разузнавачи са все още в Русия и подлежат на арест, ако напуснат. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че са псевдоними. Британските прокурори заявиха, че има достатъчно доказателства, които да обвинят руската двойка в конспирация за убийството на Скрипал, който продаде руските тайни на Великобритания, преди да бъде арестуван в Москва и да бъде пуснат, след което се установи в Обединеното кралство. Те също са обвинени в конспирация за убийството на дъщеря му Юлия и Ник Бейли, който се разболя, след като отиде в дома на семейство Скрипал. Но има спекулации, че в нападението може би са участвали повече хора.

Басу каза: „Двамата, които обявихме на пресконференцията, са издирвани от нас за екстрадиция, за да бъдат съдени в тази страна. Цялото разследване продължава да е активно криминално разследване“. Смята се, че двамата руски обвинени са част от ГРУ. Освен това те бяха обвинени в използването и притежаването на „Новичок“, противно на Закона за химическите оръжия. Стърджес и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни жертви на руския заговор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар