Събота, 06 Юни 2020

Вторник, 13 Август 2019 13:46

Четирима началници във фонд "Земеделие" са уволнени

Четирима началници на отдели в Държавен фонд "Земеделие" са били уволнени от встъпилия в длъжност на 19 юли нов директор Васил Грудев

На въпрос за мотивите си пред БНР той обясни, че е взел решенията "поради съмнения в безкорисното изпълнение на служебните им задължения" и даде пример със служител, идвал всеки ден на работа с брониран мерцедес. "Много лесно е да се даде примера, свързан с демонстрация на определен стандарт на живот на държавен служител, който по никакъв начин няма как да бъде свързван с безкористна работа в полза на обществото."

За случая се разбра след акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и КПКОНПИ от 16 юли в ДФЗ, при която бяха извършени арести. Акцията бе във връзка с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.

След смяната на ръководството новият директор Грудев бе посрещнат от едва трима от общо 23-мата директори на дирекции в службата. Останалите се оказаха в отпуск, в болничен.

"Само за няколко дни се върнахме към нормалната ежедневна работа - увери Грудев. - Всички директори са на работа, застъпили са на своите позиции и напредъкът по дейностите на ДФЗ показва, че работата тръгна в добра, спокойна и малко по-оперативно-експедитивна посока."

По повод четиримата уволнени той заяви:

"За добро или за лошо, структурата на ДФЗ на мен нито ми е нова, нито ми е непозната. Аз съм прекарал голяма част от професионалния си път във фонд "Земеделие". Познавам голяма част от дефектите вътре в самата система, което може би няма да е добро за лошите герои в системата.

За мен най-ясният пример дали героят е лош или добър, е дали той е част от системата със смислени действия, или е част от тези кърлежи по системата, които обичат да се прилепват към определени финансови потоци и да изсмукват част от тях не там, за където са предназначени.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За съжаление, не е лесно да ги отстраня. Имам пълната готовност и решимост да ги отстраня дотолкова, доколкото успея правилно и коректно да ги идентифицирам. Лека полека се случва. Четирима служители са освободени. Те са на най-високото ниво - началник отдел".

Сега усилията му са вложени в наваксване на сериозните забавяния по мерките. По думите му средното забавяне е между 14 и 18 месеца. Това се дължи и на недобро планиране.

"Не е добра планировка тази, която ще доведе до задръстване с хиляди проекти Държавен фонд "Земеделие" при положение, че е пределно ясно, че експертният потенциал, който трябва да ги разгледа, е един и същ и чисто физически е много трудно да се случи.

За съжаление, отговорът на администрацията за това недобро планиране е довел до още по-голямо забавяне. Прилагани са стандартни чиновнически подходи, когато искаме да оправдаем дадено забавяне, да започнем да задаваме въпроси на управляващия орган, ЕК, само папата не сме питали за интерпретация по определени казуси", коментира Грудев.

Приоритет за него е също отношенията експерт - бенефициент да излязат на светло, а да не са "тайни, по кьошета, скрити".

Комуникацията трябва да е явна, прозрачна и записвана, като бенефициентът има достъп във всеки момент до експерта, който разглежда документи му.

"Всяко досие, което се разглежда във фонда, трябва да има своята така наречена електронна кутийка, в която - освен всичко, което се случва по този проект - да бъде записвана и цялата комуникация на бенефициента с експертите, които го разглеждат, за да се знае кой, по какъв начин, кога... Далеч съм от мисълта, че имаме възможност да се следи цялата комуникация, но при необходимост това досие винаги може да бъде отворено и да се види какво се е случвало във времето. Връзката бенефициент - експерт без посредници е едно от решенията за прозрачна и ползотворна работа в полза на обществеността."

След 6 до 9 месеца ще заработи и колцентър на фонда, така че всеки земеделски стопанин да може директно да отправя въпросите си и да получава бързо отговори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар