Сряда, 29 Януари 2020
Сряда, 21 Август 2019 12:51

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм

 

Глоба от няколко милиона лева ще бъде наложена на НАП заради теча на лични данни. Това съобщи за в. „Сега“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Проверката на КЗЛД по случая с пробива в приходната агенция е приключила и до петък ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение. Агенцията ще има срок от три дни, в които може да представи възражение срещу санкцията. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт. Караджов е убеден, че размерът на глобата ще бъде обявен другия четвъртък.

Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността - до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него, уточни Караджов. Според него за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

В Закона за защита на личните данни е посочено, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.

Проверката след хакерската атака в НАП е отнела на КЗЛД около месец. Констатиран е незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа да даде повече информация по този въпрос, защото актът все още не е връчен на НАП.

Все още не е ясно кога ще бъде събрана глобата от агенцията по приходите. Едната възможност е част от санкцията да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Август 2019 12:51
  Наредба на НАП засяга 90% от икономиката, бизнесът излиза на протест

  До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

 • Сряда, 21 Август 2019 12:51
  Джамбазки без книжка за една година и с 1000 лв. глоба

  Информацията за наказанието на Джамбазки е от Министерство на вътрешните работи и е в отговор на питане на депутата от "Атака" Десислав Чуколов по реда на парламентарния контрол.

 • Сряда, 21 Август 2019 12:51
  Данъчна инспекторка от НАП осъди прокуратурата за над 80 000 хил. лева

  През 2013 година Османова и колегите ѝ Марияна Димитрова и Мирослав Нонев бяха задържани и първоначално прокуратурата обяви, че ще разследва търговия с влияние и пране на пари. Последваха обаче само обвинения в престъпления по служба, а разследването беше прекратено през 2015 г. Междувременно беше разпространена информация, че данъчните са били проверявани от инспектората на финансовото министерство заради прекалено висок стандарт на живот, след което пък стана ясно, че Бехтие Османова е спечелила по-рано рекорден джакпот от тотото за 7 млн. лева, докато е работила в Кубрат

Оставете коментар