Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 21 Август 2019 16:17

Строителната фирма незаконно ползва терен под мост на АМ „Струма“ като автопарк

 „Грома Холд“ отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост

 

Строителната фирма, която изгради автомагистрала „Струма“ от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение и в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле. Това заявиха в отговор на въпроси на „Хоризонт“ на БНР от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), като разпоредиха незабавно премахване на камионите и строителната техника. От компанията заявиха, че на този етап няма да коментират случая.

Мощната строителна фирма „Грома Холд“, позната в недалечното минало като „Агромах“ отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до  магистралата е и основната база на дружеството.

По повод заповедта на Председателя на УС на АПИ след пожара край Дупница за спешна проверка на всички съоръжения по  големите пътни артерии в страната за това дали се използват нерегламентирано  пространствата под тях и терени от сервитута им, поискахме отговор на следните въпроси:

Законно ли е обособяването на  охраняем автопарк за строителна  техника, камиони и леки автомобили , намиращ се под мостовото съоръжение и в сервитута на АМ „Струма“  край благоевградското село Бяло поле? Знае ли за този случай АПИ  и има ли някаква договореност с фирмата? Представлява ли това потенциална опасност?

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В отговор на въпросите ни от пресцентъра на пътната агенция отговориха следното:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредила на строителната фирма в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага“.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на  държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора не става ясно.

Голямата строителна компания „Грома Холд“ беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма - от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката  от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле - посока София.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар