Събота, 04 Юли 2020

Четвъртък, 05 Септември 2019 13:43

МОСВ спря частично ТЕЦ-Перник заради горене на биомаса

Жителите на града твърдят, че въздухът вече е по-чист, шефът на ТЕЦ-а: Не защото ние сме спрели, а някой друг е спрял

Два от парогенераторите на ТЕЦ-Перник са спрени принудително по искане на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Нареждането е от вчера, след проверката на екоинспектори в съоръженията, разпоредена от прокуратурата.

Четири ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, бяха проверени заради сигнали, че там се горят нерегламентирано отпадъци. Пред топлоцентралата имаше и служители на жандармерията. Униформените останаха там цяла нощ.

Частичното затваряне на топлофикацията е заради използване на неразрешен вид гориво – биомаса, което е в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в сряда.

Така ведомството опроверга твърденията на дружеството, че не гори отпадъци, както и на кмета на Перник Вяра Церовска, че там се гори само въглищна смес и "работниците от нощната смяна категорично отричат да има горене на друг тип отпадъци в пещта", съобщава „Дума“.

Преди това прокуратурата обяви, че ДАНС и МВР са влезли в четири ТЕЦ-а, свързвани с Ковачки, да проверят дали се горят незаконно отпадъци. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова уточни, че е подаден сигнал от ДАНС, че внасянето на отпадъци от чужбина застрашава екологичната сигурност на страната. В същото време обаче на пристанището във Варна пристигна от Италия нова пратка боклуци за унищожаване, но администрацията не казва кой е получателят й.

Спирането на котлите в пернишкия ТЕЦ ще стане, след като се преустанови подаването на горива към тях, съобщи МОСВ. Те няма да бъдат пускани докато не бъдат изпълнени условията на действащото комплексно разрешително. Не е ясно дали това означава, че ще бъдат спрени до извозването на наличните отпадъци биомаса от площадката на дружеството или нещо друго. Не се посочва и дали е наложена санкция за нарушението.

Проверката в ТЕЦ-а продължи часове наред. „Вече не мирише. Няма задушлива миризма. Диша се по-леко”, коментира пред Нова ТВ жител на града. А други негови съграждани се надяват, че няма да има нови замърсявания.

Перничани мислят, че въздухът в града е чист благодарение на вчерашните проверки и спирането на двата генератора. „Дали е заради спирането на генераторите или някой е спрял не можем да кажем, но вече въздухът е по-чист”, коментираха те.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Кметът на града Вяра Церовска обясни, че в общината няма сигнали за замърсяване на атмосферата. „Към този момент институциите работят и правят проверки и се надявам, че това ще продължи. Убедена съм, че заедно с моите съграждани ще успеем да оставим нещата такива, каквито са през тази нощ и няма да има напрежение”, коментира Церовска в ефира на Нова тв.

Тя не даде категоричен отговор дали е възможно двата спрени генератора да замърсяват въздуха в града „Аз не мога да хвърля обвинения или да оставя съмнения. Има си контролиращ орган и трябва да се проверят всички възможни замърсители в района. От 6 месеца има нарушения, 16 проверки са направени. Институциите са активни”, коментира градоначалникът.

Изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник” Любомир Спасов обаче заяви: „Въздухът е по-чист не защото ние сме спрели, а някой друг е спрял. До момента аз не съм получил официален документ, който да задължава да спра централата. Никога не сме горили боклук, и в документите пише, че не сме горили. В момента централата работи, но въздухът в града е чист”.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар