Сряда, 23 Октомври 2019
Петък, 06 Септември 2019 11:51

В София се провежда конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите

Проф. д-р Генчо Начев ще е президент на Световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г.

В София започва 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, който ще продължи до 8 септември.  Очаква се за форума да пристигнат близо 1500 гости от цял свят, видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите специалности.

Фокус на събитието са новостите в хирургията и сложните белодробни трансплантации, за които България тепърва подготвя специалисти. 

Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др. Сред акцентите на научната програма ще бъде и съвместната сесия между различните световни, европейски и български съсловни дружества и тяхното ефективното взаимодействие в областта на новите медицински открития и практики

Премиерът Бойко Борисов участва в откриването на конгреса. Той подчерта, че българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване, което е над 8 процента от брутния си вътрешен продукт.

Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят.

Борисов каза, че няма нова медицинска техника на световния пазар, която да не е закупена веднага в страната ни. 

"За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари в сферата на гръдната хирургия, сърдечната и съдовата. Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България. Фактът, че и вчера въпреки конкуренцията проф. Кехайов събраха десетки страни на своя конгрес, днес на 29-тия конгрес на сърдечните и съдови хирурзи, това е огромно признание за българската медицина, за лекарите, сестрите, санитарите, за всички, които работят тази професия. Поздравявам тези над 40 страни, които са изпратили на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което Бълагрия прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. "За мен е чест и привилегия да ви приветствам в София. Ние българите се славим в прословуто гостоприемство и аз искрено вярвам, че ще имате възможност да му се насладите от първа ръка. Изключително съм благодарен на проф. Джеймисън за това, че ме убедиха и избраха София и мен самия да бъда домакин на този 29-ти конгрес. За мен е истинско удоволствие, че сред нас днес са толкова много отличени хирурзи от цял свят", заяви при откриването на конгреса проф. Начев. Той изрази увереност, че след като се запознаят с програмата, ще се проведе конгрес с ползотворни за всички срещи и дискусии.

Всяка година четири години предварително търсим подходящо място за провеждане на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, каза проф. Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. "Сред изискванията за подбор на правилното място за конгрес на четири години на първо място да изберем красива и интересна държава. Друго изискване е държавата да бъде член на Световното дружество", допълни още той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че присъствието на проф. Джеймисън и провеждането на форума в България са оценка за работата на българските кардиохирурзи.

Здравният министър поздрави проф. Начев за честта да бъдете президент на световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г. „Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към нас, както и за значителния ни принос в международен мащаб. За нас е гордост, че едно от светилата е наш сънародник", заяви още Ананиев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Борисов прие посланик Херо Мустафа и отчете: Със САЩ работим отлично в отбраната

  Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерски съвет извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

  Премиерът Борисов е поздравил Херо Мустафа за назначаването ѝ като посланик в София и е изразил увереност, че дипломатическите отношения между България и САЩ ще продължат да се развиват възходящо.

  България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища, заяви Борисов по време на срещата.

  Той отбеляза отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО. Премиерът посочи още, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдава високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана.

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Бойко Борисов открива завод за фарове на "Мерцедес": Завод след завод строим!

  Пътят Пловдив-Асеновград стана много хубав. От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Виена и Мюнхен се кара по права линия. Индустриалните зони, които изградихме са разпродадени.

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Борисов пред Макаров: На практика ще имаме две газови магистрали, нови! Докато другите говореха, ние строяхме

  Премиерът Бойко Борисов присъства на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

Оставете коментар