Вторник, 07 Април 2020

Неделя, 08 Септември 2019 10:02

Путин и Зеленски оцениха позитивно размяната на задържани лица

Двамата президенти са провели телефонен разговор по украинска инициатива

Руският президент Владимир Путин е имал телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Това съобщи късно снощи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА.

Двамата събеседници дадоха "позитивна оценка на освобождаването и предаването на задържани в Украйна и Русия лица". "Акцентирано бе преди всичко върху хуманитарния аспект на акцията, имащ голямо значение за нормализацията и оздравяването на двустранните отношения", се отбелязва в прессъобщението.

В разговора, състоял се по украинска инициатива, Путин и Зеленски са се разбрали за по-нататъшни контакти.

В своето съобщение за телефонния разговор с руския си колега украинският президент определи състоялия се обмен на мнения между двамата като "първа стъпка към разблокирането на диалога с Русия".

Сред разменените затворници са 24-мата украински моряци, украинският режисьор Олег Сенцов и руският журналист Кирило Вишински.

Украинската служба за сигурност потвърди, че Владимир Цемах, боец от проруските сепаратисти и ключов свидетел по делото за свалянето на малайзийския "Боинг" над Украйна, също е част от размяната.

От руска страна не се казва официално кои са освободените техни граждани. 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства освобождаването на украинци като част от размяната на затворници с Русия и призова двете страни "да засилят този импулс".

Winbet - победата е емоция! (18+)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази облекчение, а председателят на Европейския парламент Давид Сасоли сподели "искрената си радост" от освобождаването на режисьора Олег Сенцов, който е носител на престижната европейска награда "Сахаров" за защита на човешките права.

Германската канцлерка Ангела Меркел нарече "знак за надежда" историческата размяна на общо 70 задържани лица между Русия и Украйна. Тя прикани дейността в тази насока да продължи, "за да се изпълнят споразуменията от Минск".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе сред държавните лидери, които приветстваха размяната на затворници между Русия и Украйна. 

"Много добра новина, може би първа гигантска крачка към мира", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Twitter. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар