Петък, 07 Август 2020

Неделя, 08 Септември 2019 10:25

Отбелязваме Международния ден на грамотността

В България броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище е нараснал, а грамотността определя какво ще бъде обществото ни след 20 години

Днес се отбелязва Международният ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г. Негова цел е популяризиране и засилване на действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се.

Въпреки стабилното нарастване на нивото на грамотност през последните 50 години все още около 750 милиона възрастни по света не могат да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени.

В България броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище е нараснал от над 5000 през 2012-а до почти 19 000 през 2016 г., сочат данни на ЮНЕСКО. 38% от българчетата не завършват започнатото си образование, а много въобще не са учили. Близо една трета от учениците, задължени по закон да се образоват, не ходят на училище. 

Най-висок процент на неграмотни възрастни има в най-бедните страни в Африка. Ниската грамотност и проблемите в образованието нанасят икономически, социални и финансови щети върху обществото. Те водят до влошаване на качеството на работната сила, спадане на потреблението и плащането на данъци и понижаване на жизненото равнище.

България е сред държавите-членки на Европейския съюз, които заделят най-малко пари за образование, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. През последните години страната ни е отделила средно 3.6 процента от брутния вътрешен продукт за образование, като най-висок е делът на средното образование. През последната година общите разходи на държавите-членки на ЕС са възлизали на 49.1% от БВП, от които 5.3% са били заделени за образование. 

България е първа по неграмотност в ЕС. Според ЕК 41% от българските ученици не са напълно грамотни. 
За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др. Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората със зътруднения при четене у нас е бил най-високият в ЕС.
По официални данни 41% от лицата до 16 години у нас са неграмотни (за сравнение - във Финландия този процент е 8,1%).

Winbet - победата е емоция! (18+)

Грамотността определя какво ще бъде обществото ни след 20 години.

Въпреки данните на Евростат, на днешния ден можем да се похвалим и с обнадеждаващи постижения на български ученици от тази година:

Българският олимпийски ученически отбор по информатика спечелиедин златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика, която се състоя в Казан, Русия.

10-годишният Виктор реши 25 задачи наум и спечели бронз от Олимпиада по математика в Сингапур в конкуренция със 760 деца от 15 държави, като България е единственият европейски представител там.

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада. Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния.

Олимпийският отбор по химия донесе четири бронзови медала за България. Международната олимпиада се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия и в нея взеха участие над 80 държави.

Георги Бошев е световен шампион на състезание по информационни технологии. Бошев постигнал най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се провежда в Орландо, Флорида. Той е спечелил в конкуренция с 400 000 участници от 130 държави.

източници: БНР и Вести.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар