Петък, 07 Август 2020

Неделя, 08 Септември 2019 12:02

Младите лекари напускат България. Кой ще ни лекува?

Всеки втори лекар е на възраст над 51 години

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема – всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата „трета възраст”. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст, съобщава Нова ТВ

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни. 

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Според доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков за липсата на млади специалисти в ефира на Нова ТВ.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Напомняме, че в петък на откриването на конгреса на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи премиерът Бойко Борисов се похвали на световните светила в медицината, че българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване, което е над 8 процента от брутния си вътрешен продукт.

„Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят пред близо 1500 кардиохирурзи от цял свят.

Борисов каза още, че няма нова медицинска техника на световния пазар, която да не е закупена веднага в страната ни. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар