Понеделник, 16 Септември 2019
Понеделник, 09 Септември 2019 11:29

Данаил Кирилов: Ще си подам оставката, ако не отпадне мониторинговият доклад

Поправките в Наказателния кодекс са навременни, увери правосъдният министър

След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се повдигна въпросът дали съкратено съдебно производство дава необходимата справедливост. Политическите партии - и ГЕРБ, и БСП, и Обединени патриоти вече заявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс, с които ще поискат съкратения процес да не важи за най-тежките престъпления. Дали тези поправки са закъснели и как всъщност ще се прави разликата от тук нататък, коментира в студиото на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване“, уточни правосъдният министър и поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага“, коментира Данаил Кирилов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници, подчерта Кирилов.

Министърът на правосъдието бе категоричен, че ако не отпадне мониторинговият доклад върху България, ще си подаде оставката.

„Моята оставка е на масата, важното е да достигнем до един положителен резултат“, заяви той пред БНТ.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:29
  Корнелия Нинова: Стига думи. Внесохме закон - без съкратено производство и намаляване на присъди

  Председателят на БСП подчерта, че ако НС го приеме по-бързо, той  може да се приложи за случаите в Сотиря и да не стане като в случая на убийството на журналистката в Русе

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:29
  Протест в Сливен с искане за доживотен затвор без право на замяна за Мартин Трифонов

  Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания, което при определени обстоятелства може да намали присъдата му с 1/3 според закона

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:29
  ВМРО започва обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация при престъпления

  От ВМРО искат премахване на съкратеното съдебно следствие, което намалява с една трета присъдите при тежки престъпления. Това става ясно от разпространена до медиите позиция на партията, „която идва след поредното брутално престъпление, извършено от човек, който не се вписва в нормите на нормалното съвременно българско общество”.

  Става дума за пребитото до смърт и изнасилено седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря, за което е обвинен 21-годишен мъж. 

  От ВМРО са категорични, че неизбежната отбрана също трябва да бъде внедрена в наказателната юриспруденция максимално бързо.

  От партията започват обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация в престъпления като изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави. 

  Публикуваме пълния текст на позицията на ВМРО:

Оставете коментар