Неделя, 05 Юли 2020

Понеделник, 09 Септември 2019 12:11

"Грийнпийс": Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

Някои централи плащат глобите си и пак работят в нарушение, коментират от екоорганизацията

„Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление“. Това коментира пред БНР Меглена Антонова от „Грийнпийс България“, след като бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник заради непозволено горене на отпадъци. Градът остана без топла вода, а от местната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно.

„Гражданите трябва да настояват за дългосрочна визия. Такива резки и безперспективни решения са само показни. Те не правят нищо, освен да симулират, че институциите по принцип могат да вършат тези неща, но когато погледите не са насочени към тях – те не го правят“, добави мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Действията показват, че няма план за по-дългосрочна политика за това какво правим с този вид производство в България. Това е не само в случая с Топлофикация – Перник, а с много други централи. В момента се случват проверки и в други централи. Ние сме засичали нарушения и смятаме, че следва прокуратурата също да ги потвърди. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е направен някакъв план“, коментира Антонова.

Според нея това не трябва да се случва внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба, а освен това така се намаляват разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, обясни Антонова пред БНР.

По думите ѝ някои топлофикации често нарушават комплексните си разрешителни и им се налагат глоби, но това не им пречи нарушенията да бъдат повтаряни.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

Тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества, последва спиране на два от генераторите в ТЕЦ-Перник. По-късно от там заявиха, че ще търси правата си в съда.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Емил Георгиев: Водата в Хасково е не само негодна, а вредна

  На Хасково проблемът е алфа-частицита. Тя е 20 пъти над нормата, заяви председателят на "Екогласност"

   

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Забраниха отново на ТЕЦ "Бобов дол“ да изгаря отпадъци (допълнена)

  Изготвена е нова принудителна административна мярка от 11.06.2020 г. с цел превенция на нарушения на екологичното законодателство, по силата на която отново са пломбирани част от техническите съоръжения на дружеството, съобщава МОСВ

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Продължава почистването на река Тополница

  Нарушителят се издирва

  Дъждът в района на Пазарджик не спря дейностите по почистването на река Тополница. Багер на „Напоителни системи” влезе в коритото, за да изрине нерегламентирани отпадъци, които са изхвърлени там от неизвестни засега лица, съобщава Тrafficnews.

  Полицията издирва извършителя, след подаден сигнал на телефон 112 от служители на “Напоителни системи” ЕАД - клон Тополница.

  “Подадохме сигнал и съставихме протокол за извършеното нарушение, а наш багер почисти коритото. Ще извършваме ежедневни проверки и огледи съвместно с органите на реда.”, съобщи управителят на клона Сашка Целева.

  Нарушителят се издирва. Той подлежи на наказателна отговорност и финансова санкция.

   Река Тополница край Панагюрище посивя, търсят източника на ...

   

Оставете коментар