Петък, 24 Януари 2020
Понеделник, 09 Септември 2019 12:11

"Грийнпийс": Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

Някои централи плащат глобите си и пак работят в нарушение, коментират от екоорганизацията

„Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление“. Това коментира пред БНР Меглена Антонова от „Грийнпийс България“, след като бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник заради непозволено горене на отпадъци. Градът остана без топла вода, а от местната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно.

„Гражданите трябва да настояват за дългосрочна визия. Такива резки и безперспективни решения са само показни. Те не правят нищо, освен да симулират, че институциите по принцип могат да вършат тези неща, но когато погледите не са насочени към тях – те не го правят“, добави мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Действията показват, че няма план за по-дългосрочна политика за това какво правим с този вид производство в България. Това е не само в случая с Топлофикация – Перник, а с много други централи. В момента се случват проверки и в други централи. Ние сме засичали нарушения и смятаме, че следва прокуратурата също да ги потвърди. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е направен някакъв план“, коментира Антонова.

Според нея това не трябва да се случва внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба, а освен това така се намаляват разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, обясни Антонова пред БНР.

По думите ѝ някои топлофикации често нарушават комплексните си разрешителни и им се налагат глоби, но това не им пречи нарушенията да бъдат повтаряни.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

Тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества, последва спиране на два от генераторите в ТЕЦ-Перник. По-късно от там заявиха, че ще търси правата си в съда.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи

  Експертът по управление на околната среда Боян Рашев: Забраната да се внасят отпадъци би причинила проблем на цялата индустрия

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Гешев разпореди специален надзор на разследванията за отпадъците

  Указано е при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Република Италия, съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество – изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст

 • Понеделник, 09 Септември 2019 12:11
  Италианският боклук в Бургас и Варна бил за ТЕЦ "Бобов дол"! Издирваните македонци: Внасяме боклук само в България, у нас е забранено

  Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ “Бобов Дол”.

  Това каза управителят на компанията „Блацион“ ООД Горан Ангелов, който е македонски гражданин, съобщава БГНЕС.  

  „Блацион“ ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в гр. София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче. Според Горан Ангелов “отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ “Бобов Дол”, защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лиценза на централата за изгаряне на отпадъци.

Оставете коментар