Петък, 22 Ноември 2019
Понеделник, 09 Септември 2019 15:04

Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с предложения за нови еврокомисари

Утре по обяд ще се представи разпределението на отговорностите в новата ЕК. За България се потвърждава името на еврокомисаря Мария Габриел

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е утвърдила списъка с предложения за нови еврокомисари, който ще представи на Европейския парламент, предаде БТА.

За България се потвърждава името на еврокомисаря Мария Габриел. Уточнено е, че утре по обяд Урсула фон дер Лайен ще представи разпределението на отговорностите в новата ЕК.
Съобщението показва, че за Румъния е одобрена Рована Плумб. Тя бе едно от двете имена, предложени от Букурещ. Румънските власти единствени откликнаха на желанието на Урсула фон дер Лайен да предложат мъж и жена за еврокомисар, за да се постигне полово равновесие в новата комисия.

До 1 ноември се предвижда предложените за нови еврокомисари да преминат изслушвания и гласуване в ЕП, след което те ще положат клетва пред Съда на ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Септември 2019 15:04
  Иво Христов: За България е тревожно слабото представяне на полския кандидат за еврокомисар по земеделие

  В български интерес е да имаме ресорен комисар от нашия регион, отговарящ за най-голямото бюджетно перо на Европейския съюз, посочи евродепутатът

 • Понеделник, 09 Септември 2019 15:04
  ЕП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“

  Отправени бяха критики към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента след тричасовово изслушване одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

  Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“, представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Говорителят от ЕНП в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър даде висока оценка на Габриел. Групата на социалистите и демократите в ЕП написа в Туитър: Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред.

   

  Мария Габриел бе изслушана от двете комисии снощи, когато започна обръщението си на български език: „Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“.

 • Понеделник, 09 Септември 2019 15:04
  Иво Христов към Мария Габриел: Опростете процедурите, отделете повече средства за учените и университетите в Източна Европа

  Г-жа Габриел трябва да убеди българското правителство и премиер, че бъдещето не минава през асфалтовите магистрали, а през магистралите на знанието, 

Оставете коментар