Петък, 07 Август 2020

Четвъртък, 12 Септември 2019 09:57

Медиците продължават с протестите, правят палатков лагер срещу парламента

Отпуснатите допълнителни 50 млн. лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти

След вчерашния протест на медицински сестри, фелдшери, лаборанти и фармацевти, които настояват за стартово заплащане в размер на две минимални заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването, днес пред Народното събрание се оформи импровизиран палатков лагер. Причината – медиците искат лична среща с народните представители.

До тези действия стигнаха след като исканията им не са чути от март месец. Според медицинските специалисти обещаните 950 лв. заплата в сектора не са факт, а в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

Палатките пред парламента ще се превърнат в своеобразна чакалня за депутати. Медицинските сестри искат директно да отправят своите въпроси към тях.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Медиците са категорични, че исканията им не опират само до заплатите. „Настояваме за промяна на цялата система на здравеопазването, защото самото финансиране на болниците според нас е неправилно. Принуждават ни да зависим от работодатели и от преминал брой пациенти по клинична пътека. Това за нас не е нормално”, коментира пред Нова ТВ Мая Илиева, организатор на протеста. Тя е категорична, че отпуснатите допълнителни 50 млн. лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти.

Медицинска сестра от Пазарджик пък обясни, че в областта заплати над 950 лева получават само специалистите в спешните центрове.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар