Сряда, 23 Октомври 2019
Понеделник, 16 Септември 2019 16:50

Мартин Минков оглави "Хоризонт" на БНР, спрели програмата заради проверка на кабел

Програма "Хоризонт" има нов и.д. директор - това е досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков.

Това каза директорът на националното радио Светослав Костов, след като беше изслушван в Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Оперативното ръководство на програма "Хоризонт" е възложено на програмния директор на Българското национално радио Мартин Минков, заяви Светослав Костов на изслушването. Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР, съобщи националното радио.

Мартин Минков има 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио "Експрес" и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

Медийният регулатор изслуша Светослав Костов след скандала от миналия петък, 13 септември, когато програма "Хоризонт" беше спряна рано сутринта неочаквано за почти пет часа. Ден по-рано се разбра, че дългогодишният водещ и съдебен репортер Силвия Великова слиза от ефир под предлог, че е старши редактор. Впоследствие тя бе върната в обичайния си ресор.

Защо спряло излъчването според директора

Спирането на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември се е наложило заради възникнал голям технически проблем, заяви генералният директор Светослав Костов на изслушването пред СЕМ и КРС.

"Заради множество констатирани от директора на дирекция "Техника" проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на "Хоризонт", но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция "Техника" и проведените замервания в оптичен кабел", обясни генералният директор на БНР.

Има ли цензура в БНР

Най-напред миналата седмица директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов придоби право на пенсия, а за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев. Впоследствие той подаде оставка заради напрежението около свалянето от ефир и отстраняването от ресор на Силвия Великова.

Светослав Костов каза още, че в БНР няма цензура.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР той обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Какво и защо проверява прокуратурата

След спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември прокуратурата разпореди проверка. причината за това е, че БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Проверката беше възложена на три институции - Държавната агенция "Национална сигурност", Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

Резултатите от проверката ще са ясни най-късно до петък; тя е под наблюдението на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

"Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени и ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за ситуацията до момента. Както виждате, прокуратурата е максимално открита до момента, публикувани са факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че това представлява обществен интерес в случая и ще бъде информирано обществото чрез вас за всички факти и обстоятелства, които са установени", каза днес Гешев, цитиран от БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Септември 2019 16:50
  Борислав Цеков: Призивът Радев да не подписва указа за нов главен прокурор е правно невежество и институционален волунтаризъм

  По повод призивите къмпрезидента да блокира избора на Иван Гешев за главен прокурор, юристът Борислав Цеков от Института за модерна политика изказа мнение, че подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Такова поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт, пише юристът в социалните мрежи

 • Понеделник, 16 Септември 2019 16:50
  "Тихата дипломация" на Цацаров издигна прокуратурата на международната сцена

  На фона на непрестанните клеветнически кампании и доноси срещу България главният прокурор постигна благоприятното разрешаване на казуси като този с Желяз Андреев и отпадането на историческия европейски мониторинг над българското правосъдие

 • Понеделник, 16 Септември 2019 16:50
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

Оставете коментар