Събота, 06 Юни 2020

Събота, 28 Септември 2019 10:00

Натискът за импийчмънт на Тръмп нараства

Кремъл: Публикуването на стенограмата от разговора на Тръмп и Зеленски е вътрешен въпрос на САЩ и „ние нямаме намерение да се намесваме в това"

Над 300 бивши служители на американски федерални агенции, действащи в сферата на външната политика и сигурността, изразиха подкрепа за разследването в Конгреса за евентуалното започване на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде БНР.

В свое изявление те изтъкнаха, че са служили при правителства и на двете партии - Републиканската и Демократическата. Подписалите се обявиха, че не искат да подхождат с предубеждение към заключенията на Конгреса от разследването, предизвикано от изтекла информация, че Тръмп е оказал натиск върху президента на Украйна да бъде разследван синът на политическия му противник Джо Байдън. Но отбелязват, че ако комисия на Конгреса установи, че Тръмп е използвал "авторитета и ресурса на високия си пост", за да покани чужда страна да се намеси в демократичния процес в САЩ, то това би било "безскрупулна злоупотреба с власт".

Сред подписалите се са бивши служители на Съвета за национална сигурност, ЦРУ, Агенцията за военно разузнаване, Държавния департамент, федералната Агенция за международно развитие, Министерството на вътрешната сигурност, Белия дом, Пентагона, Министерството на правосъдието, Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите, бойния флот и морската пехота.

Припомняме, че повод за искането за импийчмънт бе телефонен разговор от юли месец между Тръмп и украинския президент. Белият дом представи в сряда стенограма от разговора, в който Тръмп иска от Зеленски да разследва за корупция политическия му съперник Джо Байдън и неговото семейство. Разговорът е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от август. Тя е основен елемент в обявено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали президентът подлежи на импийчмънт.

Вече по инерция международната дипломация и администрацията в САЩ привиждат зад всеки проблем, в който присъства и Украйна, руска намеса. По този повод руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че полемиката около телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски е прекомерна. В отговор на твърдението на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, че Русия стои зад скандала, Лавров отрече страната му да е замесена в случая. На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк руският външен министър разкритикува остро публикуването на стенограмата на разговора Тръмп-Зеленски, предава Ройтерс.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Лавров призова Съединените щати да не публикуват стенограмите на телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин. По въпроса за публикуваните стенограми излезе с официално становище и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Публикуването на подробности за подобни разговори не е нормална дипломатическа практика, подчерта Песков. Той изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация, свързана с Русия, в чиито отношения със САЩ и без това има доста проблеми, предаде ТАСС. 

„Обикновено подобни разговори на равнище държавни глави са класифицирани като секретни или строго секретни. Това е обичайната световна практика и, разбира се, по правило съдържанието на такива разговори не се публикува“, добави Песков. Публикуването на стенограмата от разговора на Тръмп и Зеленски е вътрешен въпрос на САЩ и „ние нямаме намерение да се намесваме в това“, подчерта още говорителят на Кремъл.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар