Сряда, 03 Юни 2020

Неделя, 13 Октомври 2019 17:41

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под кръстовището на бул. „Т. Александров“ и „Мария Луиза”

След месец няколко световни архитектурни бюра ще представят проектите си за „Св. Неделя“

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“. Археологическите пластове от  мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 век, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековен храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова и кандидат за нов мандат.

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“  са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.  Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова.

„Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа, е реновирането на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 век, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, уточни Фандъкова и допълни, че разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата й. В момента столичният кмет подкрепя работата по проучванията на 10 археологически обекта. В последните години бяха изградени подземният музей под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта  на Сердика, триъгълната кула, продължават проучванията на пл.  „Св. Неделя“.

Снимка на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova.

Снимка на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova.

Снимка на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova.

Снимка на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova.

Снимка на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova.

снимки: ФБ страница на Йорданка Фандъкова

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 13 Октомври 2019 17:41
  София с 350 яхти, 87 самолета и 80 джета

  1008 трактора са със софийски номера. Половината от регистрираните коли са над 20-годишни

 • Неделя, 13 Октомври 2019 17:41
  Битумът се разтекъл, понеже... бил поставян през нощта

  „Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, уверява Фандъкова

 • Неделя, 13 Октомври 2019 17:41
  От 7 май възстановяват "синя" и "зелена" зона в София

  От четвъртък, 7 май възстановяваме работата на "синя" и "зелена" зона, едновременно с това започваме поетапно да нормализираме графиците на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Оставете коментар