Вторник, 04 Август 2020

Събота, 19 Октомври 2019 16:15

Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори

Обръщайки се към гражданите днес, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори, предават медиите в Скопие, цитирани от Агенция "Фокус"

„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев.

Изказването на премиера следва вчерашните интензивни консултации на различни нива относно заключенията след срещата на Европейския съвет, на която европейските лидери забавиха вземането на решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Вчера бяха проведени разговори между премиера и лидер на СДСМ Зоран Заев и неговите най-близки правителствени и партийни сътрудници, след като не бе дадено начало на преговорите за членство в ЕС.

Обявена бе и неофициална информация, че Заев ще подаде оставка като премиер.

В Скопие вчера съобщиха, че редица европейски лидери са звъняли по телефона на Заев и са го убеждавали да продължи с реформите на страната и да не се отказва от премиерството. Преди това и премиерът Бойко Борисов обясни, че е говорил със Заев в Брюксел до 4 ч. сутринта и го е посъветвал да не подава оставка.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Бившият посланик на България в Скопие и съпредседател на съвместната комисия със Северна Македония по историческите и образователни въпроси Ангел Димитров прогнозира по-рано днес, че няма да се стигне до оставка на Заев и до предсрочни избори.

„Проблемът обаче, който стои малко встрани, но е важен, е икономическото състояние на страната, защото гражданите там се вълнуват от тези големи проблеми за външнополитическата посока, в която се движи страната. Но много повече се вълнуват като че ли от това, което получават и това, което осигурява ежедневието им“, каза той пред БНР.

Според проф. Ангел Димитров вътрешното политическо напрежение в Северна Македония ще нараства.

„Смятам, че опозицията ще използва абсолютно всички възможни средства, за да засилва вътрешното напрежение. Не изключвам да има напрежение и в самата управляваща партия. Нашата млада съседка Република Северна Македония влиза в един период на засилено вътрешно напрежение“, добави той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар