Събота, 04 Юли 2020

Събота, 19 Октомври 2019 17:28

Британският парламент отложи Брекзит

Британският парламент отново отложи Брекзит. Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието, предаде Нова тв

Докато депутатите гласуват в парламента, отвън десетки хиляди противници на Брекзит протестират в центъра на британската столица.

Целта на приетия текст - т.нар. поправка „Летуин”, е да се елиминира напълно възможността за Брекзит без споразумение на 31 октомври. Тя беше одобрена с 322 на 306 гласа, предава "Гардиън", цитиран от "Фокус".

Борис Джонсън благодари на всички, че са отделили от времето си, но казва, че уви, „възможността да се проведе смислен вот е била отменена“, като добави. че не се страхува от резултата.

Той декларира, че продължава с твърдото убеждение, че най-доброто за Обединеното кралство и ЕС е да напусне ЕС на 31 октомври.

Няма да преговарям за отлагане с ЕС и законът не ме принуждава да го правя. Законодателството ще бъде предложено и гласувано през следващата седмица, каза Джонсън.

Премиерът заяви, че днес е бил „доста близо“ до успеха и се надява депутатите да приемат предложената от него сделка през следващата седмица с „огромно мнозинство“. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар