Четвъртък, 28 Май 2020

Понеделник, 04 Ноември 2019 14:41

Корнелия Нинова: Промяната започна! Тя беше трудна, но вече е необратима

БСП ще подкрепи Манолова, ако поиска касиране на вота

Ние изпълнихме задачата, която си бяхме поставили. 35 общини - на първи тур, на втори тур печелим 26 балотажа, отчете Нинова

"Промяната започна! Беше трудна, но вече е необратима. Страхът от загубата накара управляващите да направят най-агресивната, най-очернящата и най-купена предизборна кампания. И въпреки това затвърдихме тенденцията в последните 3 години да повишаваме резултатите си на всички избори. ГЕРБ отстъпи от ключови, дългогодишни градове-крепости и ерозира в местната власт."  Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в присъствието на спечелилите балотажа кметове, издигнати или подкрепени от левицата.

"Поздравяваме всички българи, които гласуваха и на втори тур за местни избори. Благодарим на всички, които подкрепиха кандидатите ни за кметове и общински съветници. Изразявам дълбока признателност към труда и усилията на партията и нашите кандидати. Вие работихте в нечовешки условия в тази кампания. Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България. Купените гласове изкривиха вота. Страхът у хората беше голям. ГЕРБ развихриха компроматна война срещу вас и вашите семейства. Страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания от години. Въпреки това вие запазихте спокойствие и направихте една позитивна и усмихната кампания. До мен най-близо стоят четиримата кметове на областни центрове. Четиримата олицетворяват цялото богатство на БСП", подчерта Нинова, обръщайки се към стоящите до нея Пенчо Милков, Станислав Владимиров, Денчо Бояджиев и Румен Томов.

Нинова посочи, че БСП е изпълнила задачата, която си е поставила: да удвои кметовете и да увеличи общинските си съветници.

"Ние се върнахме в местната власт още на първи тур", заяви Нинова и подчерта, че БСП на втория тур е затвърдила позициите си. На първи тур БСП печели 35 общини, на втори тур - 26 балотажа. Левицата има общо 61 кмета, от които четирима области.

Тъй като в Шумен разликата е само 77 гласа, много е вероятно БСП да повторно броене на бюлетините и касиране на вота евентуално.

Лидерът на БСП подчерта още, че в традиционно дясна София левицата печели два района - "Изгрев" и "Младост".

Във връзка с инициираната от президента Румен Радев среща с партийните лидери обсъждане пропуските в изборното законодателство, Нинова коментира, че е крайно необходима, макар и закъсняла.  "Ще участваме с много конкретни предложения, които сме внасяли в парламента като парламентарна група", уточни тя.

На въпрос как ще коментира исканата й оставка от страна на Борислав Гуцанов, от когото БСП свали политическо доверие, Корнелия Нинова отговори: "Що се отнася до Борислав Гуцанов и искането на оставката ми - изглежда в най-тежки ситуации ще се намерят хора с чувство за хумор".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Попитана дали съжалява, че БСП е издигнала кандидатурата на Манолова за кмет на София и дали се притеснява от това, че тя може да направи партия, Нинова отговори, че не съжалява, още повече, че резултатите в София показват, че Манолова олицетворява промяната. Що се отнася дали ще прави нова партия, Нинова определи това като избор на Мая Манолова, което няма да е проблем за БСП.

По повод исканото касиране на вота от страна на Мая Манолова, Нинова раздели въпроса на политически и юридически отговор. "Юридически – смятам, че право да искат касиране имат Мая и членовете на Инициативния комитет, които са я издигнали. Политически – смятам, че има основание и утре на Изпълнителното бюро ще поставя въпроса да го решим и да дадем политическа подкрепа на Мая за това действие - проверка и касиране. Оттам нататък членовете на нейния инициативен комитет трябва да го подадат чисто формално пред Административния съд. Такъв е редът в България", обясни Нинова.

Запитана как ще коментира думите на премиера, че е противник на така наречените "независими кандидати", Нинова припомни, че първия си мандат Борисов е спечелил именно като независим кандидат.

„Все по-трудно става да се проследява някаква логическа нишка в мисълта на премиера Борисов. Особено, когато започва да отрича сам себе си. Припомням ви, че той спечели кмет на София първия път като независим. Без партия и без листа. Когато самият той е бил такъв, сега да отричаш тази формула за участие в политиката е най-малкото нелогично. Да бъде по-внимателен в оценките. Негова работа си е, но да не забравя той откъде е тръгнал", отсече Нинова.

Председателката на БСП посочи, че в София Мая Манолова е показала, че алтернатива има. „Разликата е минимална, има огромен корпоративен вот, купени и ромски гласове. Ще ги извадим отново по секции и ще ги представим пред вас като число. Партията в София удвои резултата си. От 7 общински съветници ще имаме 15 и двама районни кметове", обобщи Нинова.

Цялата пресконференция на БСП и спечелилите кметове вижте във видеото:

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар