Сряда, 11 Декември 2019
Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27

ВСС ще прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор в четвъртък

Ако кандидатурата му отново събере необходимите 17 гласа "за", президентът Румен Радев не може да откаже повторно да подпише указа за назначаването му

След като държавният глава Румен Радев обяви миналия четвъртък, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за следващ главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува номинацията му идния четвъртък. Това става ясно от дневния ред на Пленума на кадровия орган за 14 ноември, в който фигурират само две точки – "Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България" и "Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България".

Иван Гешев бе изслушан от Пленума на ВСС на 24 октомври. Той отговори и на над 100 въпроса на неправителствени и съсловни организации относно визията му за управлението на прокуратурата през следващите 7 години. След продължилото над десет часа изслушване и обсъждане на номинацията, Гешев бе избран за следващ главен прокурор с 20 гласа "за" и едва 4 "против.

На 7 ноември обаче президентът отказа да подпише указ с мотиви, които най-общо критикуват процедурата за избор на главен прокурор. Радев изтъкна, че е очаквал "наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", както и, че издигането на един кандидат "не само я лиши (процедурата бел.ред.) от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор". Ден по-късно държавният глава бе попитан дали, ако ВСС прегласува успешно кандидатурата на Гешев, той ще сезира Конституционния съд – на което Радев отговори, че "оценката за професионалните и етични качества на кандидатите за главен прокурор и неговият избор са изцяло правомощие на ВСС".

По закон, ако кандидатурата на Иван Гешев отново събере нужните 17 гласа в нейна подкрепа, президентът ще бъде длъжен да подпише указа и няма да може повторно до откаже назначението му.

източник: Правен свят

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Патриарх Неофит се срещна с Цацаров и Гешев

  Българският патриарх Неофит прие на среща главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Президентът Румен Радев почете паметта на Никола Вапцаров

  Събитията, посветени на 110-ата годишнина от рождението на Вапцаров, се провеждат под патронажа на президента

   

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

Оставете коментар