Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 17 Ноември 2019 17:57

КТ "Подкрепа" в готовност за протест заради болничните

Синдикатът ще напусне и Тристранката, ако Борисов не изслуша аргументите им

КТ "Подкрепа" предупреди премиера, че има готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален протест на работещите български граждани заради решението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща от работодателите и да остава за сметка на работещите.

Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е текстът да бъде внесен между първо и второ четене на бюджет 2020 и да важи от 1 януари. Мотивираха се, че така ще се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични. Отписването на първия ден ще спести на бизнеса около 50 млн. лв. догодина.

Срещу решението на управляващите възразиха двата национални синдиката КНСБ и "Подкрепа", а от работодателските организации – само Българска стопанска камара (БСК).

От КТ "Подкрепа" настояха премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември. В противен случай синдикатът има готовност да напусне Тристранния съвет и да организира национален протест.

В разпространена позиция се казва, че синдикатът категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани, посочват от КТ "Подкрепа".

Публикуваме пърния текст на

позицията на КТ "Подкрепа" относно: 

Решение на коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. първият ден от временната нетрудоспособност (болнични) да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите

КТ „Подкрепа“ категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани!

България е държавата с най-ниски заплати в ЕС!

В България лекарствата не се покриват от държавния бюджет, дори на децата!

Налага се болните да плащат и редица базови медицински изследвания и прегледи!

Тази мярка ще принуди гражданите да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Според лекари, това ще мотивира хората да не ползват болнични за остри заразни заболявания с много висок контагиозен индекс, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличаване на усложненията от тези болести. Последното ще доведе до рязък ръст на разходите за лечение и превенция.

Докато масово се тиражира взимане на болнични от работници за сливане на празници, което дори по признания на представители на работодателските организации не е значим дял от общия брой случаи на временна нетрудоспособност, от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да „спестяват“ разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа. Стана известен и един „иновативен бизнес модел“ –над 400 фирми само в София са кухи, създадени са единствено с цел да източват осигурителните фондове на НОИ. Това е главният проблем на системата и той по никакъв начин няма да се реши с допълнително орязване на правата на работниците.

Ако управляващи и работодатели са решили, че ще накажат всички болни български граждани, като им отнемат обезщетението през първия ден, то те обявяват всички работници за измамници. В случай, че приемем тази презумпция за виновност – да се наказва наред без да се търси вина, за легитимна, то предлагаме тя да се разшири и в други области: Например да не се плащат първите 20% от средствата по обществените поръчки. Тази мярка би имала дисциплиниращо действие върху двете страни в процеса – управляващи на различни нива и бизнес. КТ „Подкрепа“ отбелязва, че именно обществените поръчки са най-значимият проблем на бюджета (държавен и общински).

Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации. В последните дни се оказа, че и някои работодателски организации не подкрепят подобно изменение, което повдига въпроса: Кой всъщност е в основата на предложението за тази мизантропска мярка? Не само това – едва преди два месеца подобен законопроект беше разгледан и беше отхвърлен от НСТС и от Народното събрание. Той предвиждаше първите три дни от болничните да се поемат от НОИ. Ако в тристранния съвет няма да се обсъждат базови правила, засягащи условията на труд, възнагражденията и социалната мрежа за работниците, той се превръща в място за демонстрация на лицемерие, в изпразен от съдържание орган и досадно задължение на управляващите, докато важните решения се взимат на четири очи другаде. Управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество въобще.

КТ „Подкрепа“ възразява и срещу некоректното представяне на ситуацията в останалите държави членки и пояснява, че „период на изчакване“ НЕ означава, че работникът не получава плащане през първите дни. Въпросният период показва, че осигурителните институти не изплащат обезщетения от първия ден, в масовия случай работодателят продължава да плаща независимо, че работникът не е на работното си място. Единствените държави, в които първите няколко дни не се покриват нито от осигурителните фондове, нито от работодателите са общо 5 – Португалия, Естония, Латвия, Кипър и Ирландия. По-специфични са случаите на Франция и Испания, където по закон първите три дни работодателят не е длъжен да плаща, но по същество в колективните трудови договори, които покриват почти всички трудещи се, е вписано задължение за работодателите да изплащат и тези първи дни от болничните. В България КТД се подписва трудно, немалко работодатели въобще отказват да започнат преговори, макар да нямат право по закон.

В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители. Не само това – в 11 страни работодателите плащат над 30 дни болнични! Да, реформа наистина се налага, но в обратната посока – на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса. Именно поради факта, че в момента в България работодателите плащат едва 3 дни, осигурителният фонд е в дефицит. И тъй като от него се изплаща и майчинството, за поредна година то е замразено на 380 лв. Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата!

Още същия ден, в който това решение на управляващата коалиция беше оповестено, лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ на спешен брифинг поискаха среща с министър-председателя Бойко Борисов. Настояваме г-н Борисов да се запознае с нашите аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември 2019 г. (сряда). В случай, че такава среща не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани. 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 17 Ноември 2019 17:57
  Ден 31 на антиправителствени протести

  Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Независимост” в София

  След като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и „Орлов мост“.


   

 • Неделя, 17 Ноември 2019 17:57
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Неделя, 17 Ноември 2019 17:57
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар