Вторник, 14 Юли 2020

Четвъртък, 21 Ноември 2019 15:31

БСП внесе законопроект - председателят на КПКОНПИ да се избира от президента

Корнелия Нинова: Депутатите не трябва да избират човека, който да ги проверява. Ако ги разследва – ще го махнат

„Още при създаването на КПКОНПИ от „БСП за България“ бяхме против. Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Тя констатира, че самият председател на комисията се е оказал замесен в корупционни действия. Нинова изтъкна, че не може депутатите и управляващото мнозинство да излъчват председателя на комисията, държавата да му плаща заплата и да се очаква, че той ще разследва депутатите обективно.

„Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена- комисията, няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция“, категорична бе Нинова.

Тя каза още, че от „БСП за България“ са внесли отново антикорупционен закон, в който се настоява председателят на комисията да се назначава от президента. „Предлагаме го не защото президентът Радев е подкрепен от БСП. Утре може да е друг, но това е институцията, която е избрана пряко от народа и не разпределя обществени поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров, или който и да е друг, да не се избира от НС, а от президента“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който трябва да ги проверява, и в същото време да внесеш собствена кандидатура – по думите й това би било лицемерие от страна на левицата. На въпрос за гласуването на парламентарната група, тя обърна внимание, че ПГ ще присъства на изслушването на кандидатите и ще вземе своето решение. По повод личния си вот, Нинова заяви, че ще гласува „против“ кандидатурите на Цацаров и Найденов - не заради техните качества, а заради сгрешения модел.

Нинова: Бюджетът ни е социално ориентиран, гарантира икономическо развитие и е финансово обезпечен

„Алтернативният ни бюджет е бюджет на развитието, защото в него предлагаме освен финансиране на секторите, и промени в тях. Традиционно коалиция "БСП за България" и парламентарната ни група изготвя, представя и внася в Народното събрание алтернативен бюджет на правителството и управляващото мнозинство. Тази година управляващите представиха своя бюджет като повече от същото. Нашият бюджет е бюджет на развитието, защото в него предлагаме освен финансиране на отделните сектори, промените в тези сектори, които ще доведат до резултат, подобряващ благосъстоянието на българските граждани. Залагаме няколко основни политики и промени. Първо - предлагаме данъчна промяна, защото въвеждаме първа стъпка към семейното подоходно облагане. Това заяви председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на представянето на алтернативния Бюджет 2020 на левицата в парламента.

Лидерът на левицата коментира някои от акцентите в предложенията на БСП: „По време на кампанията за местните избори обещахме на хората, че ще направим предложение част от техните данъци да остават в общините. Затова внасяме предложение 1/5 от данъците върху доходите на физическите лица и част от ДДС да остават в общината“, заяви Нинова.

Тя коментира и предложенията за промени в пенсиите - преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средно осигурителния доход от 2016г. „Не може повече възрастните хора да живеят под прага на бедността“, категорична е Нинова.

Председателят на левицата коментира още предложената реформа в здравеопазването. Държавните и общински болници да не са търговски дружества, намаляване ДДС на лекарства, безплатни лекарства за деца до 14 години – са само част от алтернативните предложения на левицата. Относно образованието, БСП предлага да има един учебник по един предмет, който да бъде безплатен до 12 клас.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Нашето предложението е  роля на държавата в икономиката. Тази роля да се осъществява чрез няколко фондове за инвестиции, както и „Фонд Северозапад“. Северозападът е изоставен регион, за който държавата трябва да предложи специални грижи“, коментира още Нинова.

„Алтернативният ни бюджет е заявка за бъдещо управление. Когато народът ни се довери и спечелим парламентарни избори, ще кажем, че ще правим това с държавата и го предлагаме вече трета година. Ние сме последователни, категорични, аргументирани. Бюджетът ни е социално ориентиран, гарантира икономическо развитие и е финансово е обезпечен“, заключи Нинова.

Румен Гечев: Алтернативният бюджет на БСП гарантира растеж през бюджетни инструменти

„Когато се формира бюджет, той трябва да отговоря на няколко въпроса - решава ли въпроса с догонващия растеж предложеният от управляващите бюджет? Не го решава. Другите страни в ЕС залагат по-високи темпове на растеж, а нашето правителство се движи в обратната посока. Алтернативният ни бюджет гарантира растеж през бюджетни инструменти“. Това коментира народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев.

Той допълни още, че предложенията на управляващите не решават въпроса със социалната поляризация и демографската криза. „Те запазват плоския данък. С алтернативния бюджет, по думите на Гечев, от БСП предлагат решение на въпроса със социалната поляризация - не само чрез прогресивното подоходно облагане, но и с повишаване на инвестициите.

„Каква е ролята на държавата за икономическото развитие? Другите страни залагат  сравнително високи разходи. ГЕРБ предлагат да се движим надясно - към слабо развити африкански и азиатски страни, а ние - наляво, към Франция, Италия, Германия, бившите социалистически страни, които сега ни изпреварват“, каза още Гечев.

Той коментира, че чрез политиката на доходите не само се предлагат решение на социални въпроси, но и управление на пазарното търсене. Той припомни, че 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността и че левицата са разработили алтернативни политики, които да променят ситуацията.

Гечев изтъкна, че от БСП предлагат увеличение на средствата за майки - студентки, помощи за млади семейства, диференцирани ставки на ДДС. „Само България и Дания нямат диференцирани ставки. Така се стимулира потреблението и се улесняват семействата“, заяви той. Предложенията на левицата са данъците за лекарства да бъдат 9%, на продукти от първа необходимост - на 5 %.

„Този алтернативен бюджет е консултиран с експерти от УНСС и Стопанския факултет на СУ“, отбеляза професорът. Пламен Милев обърна внимание, че алтернативният бюджет на левица съдържа цялостна и завършена политика за семейството, децата, младите родители – и този план възлиза на  890 млн. лева.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар