Четвъртък, 16 Юли 2020

Събота, 23 Ноември 2019 16:18

Борисов води четирима министри на срещата с Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември в столицата Вашингтон

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на разговора им в Белия дом, премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ.

Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

Мeмoриaлният пaрк, рaзпoлoжeн нa южния бряг нa рeкa Пoтoмaк в близocт дo Пeнтaгoнa, e дeйcтвaщo вoeннo грoбищe и cвeтилищe зa aмeрикaнcкaтa нaция. В нeгo ca пoгрeбaни вeтeрaнитe, зaгинaли във вcички aмeрикaнcки вoйни oт Грaждaнcкaтa дo вoйнитe в Ирaк и Aфгaниcтaн.

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

ГЕРБ поддържа сериозни контакти и с двете институции, чиито представители често посещават страната. При последната среща в края на септемврри т.г. беше подчертано, че ГЕРБ и МРИ са стратегически партньори и беше дадена висока оценка на реализираните през годините поредица от съвместни международни проекти и кръгли маси, най-вече в областта на обучението на млади лидери от МГЕРБ. 

А при формирането на аналитичния център на Цветан Цветанов, той също проведе срещи и разговори с дейци и на Международния републикански институт, и на Националния демократически институт. 

По време на последното си посещение си във Вашингтон представителите на Националния демократически институт приветстваха създаването на новия мозъчен тръст на Цветанов, подчертавайки, че именно такива институти на гражданското общество са важна част от демократичния процес. Те също така припомниха, че дейността на Националния демократически институт е забранена в редица държави с авторитарни режими, съобщиха тогава от Центъра на Цветанов. .

Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар