Сряда, 12 Август 2020

Вторник, 03 Декември 2019 15:44

Корнелия Нинова: Половин Министерски съвет сменен за 3 години означава некомпетентност да управлявате

Цели системи са в колапс

Госпожо председател,

Дами и господа министри,

Дами и господа народни представители,

Какво се случи от вчера до днес, откакто беше обявена смяната в кабинета. Първо - вчера се появи прессъобщение, че днес в 12 часа новият министър ще приема поста. 12 часа мина, променете си прессъобщението. Това е дребен детайл към голямото. Какво показва тази арогантност на кабинета „Борисов“? За пореден път правителство показва на нас и на българските граждани, че парламентът е нищо. „Аз решавам, аз назначавам, аз въвеждам в 12 часа“ - няма никакво значение, че няма такава точка в дневния ред на парламента и че този министър все още не е гласуван. Системно, в три поредни правителства, г-н Борисов руши институциите в България.

Второ – колеги, дали прочетохте решението за смяна на министъра? Някъде да сте видели мотиви? Няма нито един мотив защо се прави това. Единствените думи на премиера за смяната са, „че никой министър от кабинета не иска да работи с Бисер Петков“. По-страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието. Парламентарната група на ГЕРБ мълчи вече час и половина. Г-жо председател, искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае с мотивите си - защо не може и не иска да работи с Бисер Петков. Моля да ги поканете един по един, за да осведомят Народното събрание и българското общество какво се случва и защо се налага тази промяна.

Третото ни заключение. Уважаеми колеги, броили ли сте колко промени имате в Министерски съвет от началото на този кабинет? Някой може ли да каже от ГЕРБ – едва ли. Това е осмата промяна,  от 19 министри. Почти половината кабинет за три години се сменя. Осемте промени бяха или за корупция, или поради некомпетентност. Какво означава това? Половин Министерски съвет, сменен за 3 години, поради съмнения за корупция или поради некомпетентност, означава едно –нестабилност в държавата. Вие ги сменяте тези министри като носни кърпи. Питаме се защо? Защото по този начин се опитвате да отпушите напрежението. Да горите бушони, за да не стигне въпроса до Първия. Но той винаги носи отговорност за екипа, който той си избира. И сменя постоянно, когато стане горещо в обществото, за да отбие топката и да успокои страстите.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Проблемът не е в кадрите, проблемът е системен. Цели системи са в колапс в държава. Питам ви, уважаеми управляващи, когато Кирил Ананиев смени Николай Петров, какво се промени в здравеопазването към по-добро? През последния месец започнаха да затварят болници, здравната реформа я няма никаква, става все по-скъпо да се лекуваш, все по-недостъпно е здравеопазването. Какво се промени? Става по-лошо. Какво стана, когато Росен Желязков смени г-н Московски? Толсистемата е в пълен провал и постоянно я отлагате. А тези дни научихме, че за да строите магистрала Хемус, копаете река Вит незаконно. Какво става, когато г-а Аврамова смени г-н Нанков? 320 хиляди българи останаха във воден режим. Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът на управление и системите се рушат?

И сега – за новия министър. Управляващите коалиционни партньори на правителството патриотите казахте, че тя ще изпълнява програмата на правителството. Тогава е излишно да ви питам - ще има ли преизчисляване на пенсиите? Няма да има, защото правителството на Борисов го няма в програмата си. Ще се направи ли минималната пенсия 300 лева, както искат патриотите? Ще се промени ли социалното подпомагане – не, няма. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще въвеждате противоконституционната джендър идеология? Не, нали - но тя я въвеждаше като зам.-министър на образованието. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще променяте историята на България в учебниците? Не, не пише, но това се случва в Министерството на образованието. Пише ли, че ще прехвърляте част от грижите за нашите деца на неправителствени организации срещу тлъсто заплащане? Не, не пише. В Конституцията ни пише, че това е задължение на държавата. Е, питам ви тогава - коя точно програма ще изпълнява?

За нас поредната кадрова промяна не решава нито един системен проблем за системите, които са в колапс. Кадровата промяна се прави само за да се доизкара мандата криво-ляво. Кадровата промяна е агония за правителството, но по-лошо – тя е несигурност за страната, агония на българския народ.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Декември 2019 15:44
  Корнелия Нинова: Готвим се за предсрочни избори. На България е нужен стратегически план, а не хаотични действия

   

  "Задава се икономическа и социална криза. Много се закъснява с мерките, които са необходими, за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. Редица европейски държави отдавна са приели мерки, с които да омекотят кризата, докато българското правителство не е правило нищо такова. Мерките, които въведоха през април и май не сработиха. От този над милиард, който беше обещан за икономиката, около 60 млн. реално са стигнали до нея. Доходите намаляха, безработицата се увеличи, цените растат нагоре. Наесен тези процеси ще се задълбочат. Нужен е стратегически план, а не хаотични действия за потушаване на напрежението. Този план да съдържа анализ на най-важните сектори в икономиката, които носят добавена стойност и мерки, с които те да бъдат подпомогнати. План за инвестиции - външни и вътрешни - държавни. Всеки загубен ден ще е пагубен за производството и домакинствата." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР.

 • Вторник, 03 Декември 2019 15:44
  Корнелия Нинова към българските социалисти: Съдбата на БСП и на страната ни е във ваши ръце

  Скъпи социалисти,

  В последните 4 години минахме заедно през много изпитания. Благодаря ви за вярата и силите. Не се предадохме и не продадохме партията. Спечелихме президентските избори, удвоихме депутатите в българския парламент, увеличихме депутатите в Европейския, увеличихме кметове и общински съветници.

 • Вторник, 03 Декември 2019 15:44
  Александър Симов: Подкрепям Корнелия Нинова, тя е първопроходецът в битката с мутрите

  Народният представител официално си направи отвод като кандидат за председател на социалистическата партия

Оставете коментар