Неделя, 19 Януари 2020
Сряда, 04 Декември 2019 13:49

Заради водната криза смениха областния управител на Перник

Ирена Соколова беше освободена от поста областен управител на Перник, 33-годишният Емил Костадинов е новото назначение на правителството

Министерски съвет освободи областната управителка на Перник Ирена Соколова. Поста поема Емил Костадинов.

Оставката ѝ поиска преди дни премиерът Бойко Борисов заради водната криза в град. „Аз съм го обявил, има си градове с по-тежък проблем с водата, те си сложиха режим, режимът сега им падна, там заради пусти извори. Ако те бяха застанали да кажат - водата свършва и ние, ако сме добри стопани, трябва така да направим. Затова и кметът си понесе своята оценка на изборите, областният управител, шефът на ВиК-то“, заяви той.

Министърът на екологията Нено Димов съобщи, че към момента притокът на вода в язовир „Студена“ е по-голям от разхода. Проверява се какво количество вода е отклонявано неправомерно от язовира към Радомир.

Установено е, че водомерът на помпената станция е премахнат. Предписано е поставяне на ново устройство, тъй като не може да се установи с точност какво количество вода се подава сега към Перник.

 Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Пред министрите от правителството Нено Димов заяви, че информацията, с която разполага от понеделник, показва, че след пломбирането на помпената станция притокът към язовира е по-голям от разхода, който е за първите два дена.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че водата от владайския канал вече се пренасочва към язовира, но притокът силно се влияе от атмосферните условия. Заради режима на водата в Перник са зачестили авариите по тръбите. Днес ще се разгледат две експертни предложения за дългосрочно решаване на проблема с водната криза в Перник.

„Едното от предложенията е за пломбиране - допълнително, другото от предложенията е използване на карстови пещери и допълнителен източник на вода. Ще направим доклад с необходимите средства за реализация на някои от тези предложения, ако експертите решат, че те са удачни“, каза министър Аврамова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че от 418-те общински язовири, които се нуждаят от ремонти, за 118 се подготвя документация. Вадят се разрешителни за строеж. За 10 от тези язовири ремонтите са започнали. До края на годината ще започне ремонтът и на още пет. “Там, където язовирите подават и вода за нуждите на населението, там съм в синхрон с ВиК-тата, за да не се стигне до затруднения за предоставяне на тази услуга", увери той.

Премиерът Бойко Борисов заяви на министрите си: „Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже, да дойде сняг, непрекъснато ще го чистим докато напълни язовирите, защото преди имахме проблеми с наводнението, сега - с безводието“.

Бивш кмет на кметство става областен управител на Перник

Бившият кмет на най-голямото пернишко кметство Емил Костадинов наследява Ирена Соколова на поста областен управител на Перник.

Костадинов е 33-годишен, от Перник, бивш кмет на най-голямото пернишко кметство „Изток“ от 2015 до 2019 година, а в момента е общински съветник от ГЕРБ. Работил е като главен експерт в Областното пътно управление – Перник.

Завършил е Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”, където придобива бакалавърска степен по специалността „Техника, технология и управление на транспорта“ и две магистърски - „Икономика на транспортната фирма“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“.

Костадинов е магистър и по специалността „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ във Военната академия „Георги С. Раковски“ – София.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар