Понеделник, 10 Август 2020

Четвъртък, 12 Декември 2019 15:21

Борисов: Нашата България се намира на много уязвимо място. НАТО е единственият гарант за сигурност

Ако икономиката и бюджетният излишък вървят така, освен за образование, ще дадем и допълнителни средства и за индустриалното сътрудничество и отбраната. Благодаря за добрата оценка за страната, която се даде и във Вашингтон. В нашия район НАТО е единственият гарант за сигурността. Принципът, който защитавам е отбрана и възпиране – за това и се въоръжаваме, за да сме силни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

“С това, че БВП и икономиката ни имат увеличение, ние си позволихме да отделим пари и за армията. Не само за ремонт и заплати, но и за покупката на най-добрите самолети, които отговарят на стандартите на НАТО. Ако бюджетът продължи да се развива така ще модернизираме армията още. Трябва да се насочим и към военноморския флот и Сухопътните сили”, допълни министър-председателят.

"Работим и по индустриалното сътрудничество – имаме огромни възможности за индустриално производство и модернизация. В нашите институтите се произвеждат изключително точни въоръжения", каза още Борисов.

"Не се натискахме за военноморски координационен център във Варна. Тази година имаше пет учения в Черно море. Ролята на този център ще е по-скоро възпираща", разкри премиерът. 

"Работим за „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“. Това не е тайна нито за НАТО, нито за Вашингтон", допълни той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„България не се е стремяла да бъде по-важна от струга страна. Не можем да заместим Турция – те подпират най-конфликтната зона. Да, България има своите задачи, роли, функции и геостратегическо положение, но дипломацията и мира са цел. В една съвременна война победители няма да има“, коментира Бойко Борисов.

„България има 0 % нелегална миграция, а Турция си спазва напълно договореностите си. За това и не подкрепихме военни санкции“, допълни министър-председателят.

„Трябва да се опитаме да възстановим отношенията с проблемите страни. Нашата България се намира на много уязвимо място – за това и слагаме дипломацията на първо място. Колективният орган НАТО е единственият, който може да ни пази", категоричен бе Борисов.

“Столтенберг заяви, че договорът ни за добросъседство със Северна Македония им е отворила вратите за НАТО”, завърши Бойко Борисов. 

По време на изявленията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз.

„Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

източник: novini.bg

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 12 Декември 2019 15:21
  Борисов: Време е за моите решения

  Домът е там, където те се усмихват. Това написа днес премиерът в профила си във Фейсбук.

 • Четвъртък, 12 Декември 2019 15:21
  Защо Борисов позволява на Валери Симеонов да окупира властта?

  Зад страха и привидния непукизъм прозират силни зависимости. По информация на BIG5 именно Симеонов е изрекетирал Борисов да се бутнат палатките на протестиращите

   

 • Четвъртък, 12 Декември 2019 15:21
  Иван Бакалов: Мечтата на Борисов е коалиция с БСП. Само тая..... Нинова се дърпа

  С ироничен тон журналистът Иван Бакалов коментира във Фейсбук прогнозите на социолога Боряна Димитрова, че е възможно да с е задава “взривоопасна  трипартийна коалиция“  БСП – „Има такъв народ“ – Демократична България. Изумената от такъв политически развой социоложка получи веднага след тв си турне днес саркастичен пост от журналиста, който пише:

Оставете коментар