Понеделник, 10 Август 2020

Петък, 13 Декември 2019 12:00

Херо Мустафа: Корупцията пречи на икономическия растеж

Посланичката на САЩ похвали работата на вътрешния министър Младен Маринов

 

Корупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на региона и пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни. Това заяви американският посланик Херо Мустафа в София по време на форума за устойчивост на Западните Балкани с фокус в борбата срещу насилствения екстремизъм. Херо Мустафа започна словото си по традиция вече на български език. Откривайки международен форум за сигурността на Балканите, Херо Мустафа заяви, че без интеграция на всички страни от региона, Европа е по-слаба. Важна част от партньорството ни е това в сферата на сигурността, посочи дипломатът.

Посланичката на САЩ посочи, че много е говорила за значението на новия етап, в който се намират България и САЩ в техните взаимоотношения. Срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ даде началото на стратегическо партньорство на нови нива, подчерта тя.

Посланик Мустафа похвали силовия министър Младен Маринов, който по думите й е много важен за успехите в областта на насилствения екстремизъм и организираната престъпност. Срещата днес е още един пример за неговите усилия за обединяване на усилията в региона с цел справяне с някои от най-спешните въпроси, пред които сме изправени, изтъкна тя.

Според нея корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм и за това са нужни нови начини за борба. „Никоя страна не е изолирана от екстремизма и радикализацията. Проблемите се разпростират през границите поради движението на хора”, заяви Херо Мустафа и поздрави България за това, че следва приоритетите на европейския дневен ред, и за постигнатото по време на европредседателството. В речта си американската посланичка отчете значимостта на срещата на най-високо ниво между България и САЩ, състояла се наскоро.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че обменът на информация е високо интензивен и в реално време. „Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона”, каза той.

„Необходим е мултидисциплинарен подход и дългогодишни усилия на международно ниво. Следим мрежите на трансграничната престъпност, трансферите на пари, пропагандата в интернет”, посочи още Младен Маринов.

"Нямаме идентифицирани български граждани, взели участие във военни конфликти или подпомагали такива лица, но това не ни прави по-малко бдителни", каза още той.

"България е постоянно ангажирана в противодействие на насилствения екстремизъм и разчита на по-нататъшното сътрудничество с всички международни партньори", каза в заключение вътрешният министър.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар