Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 16 Декември 2019 13:14

Собствениците на Efbet започнаха спешна разпродажба на свои имоти в София

Страх ги е от запор на имуществото, опитват се да скрият пари в брой

 

Скандалното семейство Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови, които са собственици на регистрираната в Малта хазартна марка Efbet, (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, Ta’Xbiex XBX1063, Malta) започнаха спешна разпродажба на свои имоти в столицата, съобщава wow-media.bg, позовавайки се на свои източници.

Нека припомним, че вече втори месец медиите в Малта, Гърция, Италия, Великобритания, Румъния и България разкриват десетки незаконни действия и далавери на Найденови, свързани с пране на пари, нарушения на няколко закона в България и чужбина, както и неплащане на данъци на държавата в размер на десетки милиони левове.

Според нашите информатори Найденови са пуснали за спешна продажба три от апартаментите си в Лозенец, който доскоро самите те лично обитаваха.

Първите две жилища са били част от един общ голям апартамент, който в последствие е бил разделен на два по-малки. Те се намират на улица „Златовръх“ и са локализирани точно над любимото кафене на Стефан Найденов – Цеката. Първоначално апартаментът е бил с размери от над 400 кв. м., но в момента е разделен и е пуснат за продажба, като два отделни.

Първият от тях се продава с официална обява в страницата на imot.bg. Става дума за 3-стаен апартамент от 228 кв. м., като Цеката му иска скромната сума от 290 000 евро, което прави по 1271 евро на кв. м.

Брокери коментират, че исканата цена е направо смешна за този район на София, като обясняват, че собствениците явно го продават толкова евтино, защото най-вероятно спешно се нуждаят от пари в брой. Цената става още по-странна, тъй като според обявата, апартаментът се продава напълно обзаведен.

Само за сведение – цените на подобни необзаведени жилища в района вървят двойно или между 2000 до 3000 евро за кв .м. Самото жилището се намира на 5-я етаж, а до него пък е другият апартамент, който също е със сходни квадратура и обявена цена. И двата имота са с ТЕЦ, интернет и асансьор, имат ултра баровски тераси и напълно обзаведени спални и луксозни бани.

Интересно е, че за обявеното в imot.bg жилище вече веднъж са се появили клиенти, но щом са разбрали чия собственост е апартаментът, бързо са се отказали от сделката, като не са скрили, че не искат да купуват нищо от собствениците на Efbet, защото са наясно, че срещу тях тече разследване от службите, НАП и прокуратурата.

Третото жилище, което продават „на пожар“ Найденови, отново се намира на улица „Златовръх“ (точно над клона на Булбанк) и е буквално на метри от първите две апартамента, обявени за продан. В този случай, обаче, говорим за имот от над 600 кв. метра. Неговата цена, която брокерите от „Джей Джей Корпорейшън“ ООД съобщават на потенциалните клиенти, е 1 милион евро. От фирмата обаче не са качили жилището в сайт за официална продажба, а търсят само ВИП лица, на които да предлагат имота.

Според близки до Цеките, в това жилище е живял Боян Найденов, но след започналото разследване срещу тях от ДАНС и Специализираната прокуратура, последният е решил спешно да го продаде и изнесе парите в брой зад граница.

„Страх ги е, че всеки момент може да им бъде наложен пълен запор върху банковите сметки и имотите им и затова гледат спешно да продадат каквото могат, за да имат пари в брой. При толкова далавери, в които са набъркани, нищо чудно накрая държавата да им прибере почти всичко – така, както се случи с Баневи, например“. Това коментира пред медията ни близък до Цеките източник, който обаче изрично помоли за анонимност, тъй като се страхувал за живота и бъдещето си в случай, че Цветомир и Боян Найденови разберат.

Нека добавим, че Стефан, Боян и Цветомир Найденови са забъркани в десетки далавери и злоупотреби, които освен че ощетяват бюджета на държавата ни с десетки милиони левове, водят към връзка директно с италианската мафия.

В игралните зали и казината на Efbet, например, се приемат и изплащат залози в брой, което е в пълно нарушение на Закона за хазарта и Закона за ограничаване на плащанията в брой. Най-общо това се случва така:

Залозите, които се приемат в брой, не се отразяват в дневните и месечни отчети и не се подават към Комисията по хазарт и НАП. Накрая на всеки месец истинските отчети се преправят, като сумите вътре силно се занижават, изтриват се от всички компютри и се унищожава истинската информация на хартия. Преправените (неистинските) отчети се подават до Комисията по хазарта.

Освен това, в игралните зали на Efbet, както е по закон, на всяка машина има монтиран брояч. Тези броячи обаче редовно се манипулират по заръка на собствениците, така че да отговарят на преправения неистински текущ отчет, който отива в Комисията по хазарта. 

Срещу тримата и фирмата им „Бробет“ тече разследване на територията на няколко европейски държави.

 wow-media.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:14
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:14
  DW: Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева?

  Само на пръв поглед този въпрос е много личен и е неприлично да се задава. Когато обаче той е свързан със съмнения за пране на пари и тежка корупция, е просто задължително. Направи го Вилдан Байрямова. Ето защо:

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:14
  Само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

  Цялото престъпно сдружение около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

  Това записа Апелативният спецсъд в определението, с което потвърди, че обвинената по делото секретарка на Божков - Йоана Чолакова, излиза от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция, съобщи БНР. Определението на апелативния съд е окончателно.

  Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков - за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че тежестта на обвинението е достатъчен аргумент тя да бъде в ареста, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. За нея Цветомир Найденов свидетелства, че била в "изключително близки, доверителни отношения" с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг", разказва "Клуб Z".

  Адвокатът й Владимир Манолов контрира, че всички твърдения на Найденов са в смисъл "чул съм", "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

  "Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси. Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов", каза адвокатът.

  "Това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", допълни той.

  Апелативният съд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното обосновано предположение, че жената е член на организирана престъпна група на Божков.

Оставете коментар