Понеделник, 13 Юли 2020

Четвъртък, 26 Декември 2019 10:25

Руският министър на енергетиката: „Северен поток 2“ ще бъде изграден, независимо от санкциите

Газопроводът "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за РБК. Москва ще завърши проекта, въпреки че понастоящем руската страна все още не знае дали швейцарската компания Allseas, наета да положи тръбите на газопровода, ще успее да завърши проекта, твърди Новак, предава ТАСС.

Министърът отбеляза, че е твърде рано да се говори, че Allseas няма да може да завърши „Северен поток 2". „Те преустановиха работата си, за да се справят с риска от санкции. Независимо от санкциите, тръбопроводът ще бъде завършен, остава да се положат малко по-малко от 160 км тръби“, каза той. 

Allseas е поискал разяснения от Министерството на финансите на САЩ и едва след получаването на повече информация от страна на компанията ще стане ясно дали ще тя може да продължи работата си. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Американският Сенат одобри законопроекта за военния бюджет на САЩ за 2020 г. В него са предвидени санкции, които администрацията на президента Доналд Тръмп да наложи върху руската енергетика и по-специално върху проектите за газопроводи „Турски поток“ и „Северен поток 2“. На 11 декември Камарата на представителите също гласува успешно документа, и той беше подписан от Тръмп на 20 декември. Ден по-късно компанията изпълнител на проекта „Северен Поток-2“ – швейцарската строителна фирма Allseas обяви, че ще преустанови работата си по газопровода. 

Изпълнителят на проекта заяви още, че компаниите, участващи в „Северен поток 2”, продължават работата по по-скорошното пускане на газопровода в експлоатация. В момента той е построен на 93,5%.

източник: ТАСС

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Декември 2019 10:25
  Руска агенция: Борисов се опитва да седне на два стола с "Балкански поток"

  В първия ден на лятото българският премиер Бойко Борисов, оценявайки мащабите на извършените работи от птичи поглед, обеща, че строителството на българския участък от газопровода "Турски поток" ще бъде завършено до края на настоящата година. От "Булгартрансгаз", която е инвеститор на проекта, потвърдиха, че министър-председателят е извършил инспекция, отчетоха извършените изкопни работи и дължината на положените по трасето тръби, но не пожелаха да уточнят предполагаемата дата на завършване на проекта. Забавянето (за 8 месеца е завършена едва една трета от проекта) София този път оправда с карантината заради коронавируса (видите ли, режимът на самоизолация бе свален едва на 1 юни).

 • Четвъртък, 26 Декември 2019 10:25
  „Блумбърг“: България възстановява държавния контрол над икономиката

  Кризата с коронавируса ускори в България процес, започнал преди 2 години – отстъпление от 25 години трансформиране на икономиката в пазарна чрез засилване влиянието на правителството в нея

 • Четвъртък, 26 Декември 2019 10:25
  Русия и още 7 държави поискаха пред ООН отпадане на санкциите заради коронавируса

  Главният секретар на ООН призова страните от групата на Г-20 да снемат действащите санкции по отношение на други страни за борба с пандемията на коронавируса

Оставете коментар