Събота, 30 Май 2020

Четвъртък, 12 Март 2020 12:30

Парламентарните репортери искат алтернативни мерки във връзка с коронавируса

Парламентарните репортери изпратиха писмо на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с алтернативни мерки във връзка с коронавируса, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Писмото е подписано от близо 20 репортери от различни медии.

„Във връзка със създалата се кризисна ситуация заради разпространението на коронавируса в България и невъзможността българските медии да си вършат работата нормално, адекватно и професионално, Ви умоляваме за преосмисляне на настоящите правила за ограничение разпространение на Covid 19. Някои от тях силно възпрепятстват нормалното протичане на работния процес. Има колеги със здравословни проблеми на специален хранителен режим и ограничения достъп до бюфета и клуба на народния представител им създава известен дискомфорт.

Ясно осъзнаваме важността от вземането на превантивни мерки и отговорността, която стои пред Вас като политици, които вземат решенията и от нас като медии, но нека това не пречи на взаимната конструктивна работа. Нека покажем на обществото, че заедно можем да преминем през това изпитание с разум, достойнство и взаимно уважение!“, пишат репортерите.

В писмото си те предлагат в Народното събрание да има строг пропускателен режим и по примера на Министерски съвет влизащите в сградата на Народно събрание медии да преминават медицински преглед от специалист с термометър.

"Молим да отпадне ограничението за движение по кулоарите на медиите!", е основното искане на медиите, тъй като тази мярка изключително много затруднява работата им.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Вярваме, че ще постигнем консенсусно и взаимно приемливо решение за двете страни. Нека в тази кризисна за страната ситуация ни водят мъдростта и диалогът!
Готови сме на среща разговор с Вас, при желание", пишат още журналистите до председателя на Народното събрание.

Агенция „Фокус“припомня:
От 11 март 2020 г. за журналистите важи ограничение за движение в кулоарите на парламента. Това предизвика напрежение и бе основна тема на деня в Народното събрание. Случващото се в пленарна зала и законотворчеството остана на втори план. Мярката е във връзка със заплахата от коронавирус. Журналистите извършват своята дейност и наблюдават пленарните заседания в зала „Запад“ на Народното събрание. В същото време операторите и фоторепортерите могат да заснемат от галериите за журналистите, разположени в дъното на пленарната зала. Според новите правила журналистите могат да посещават Клуба на народния представител от 9.00 до 9.30 ч., откъдето могат да си вземат кафе и храна. Бюфетът в Народното събрание също има определено време за посещение. Медиите могат да обядват едва след 13.30 ч.

Първи реагираха на мерките от „Обединени патриоти“.Съпредседателят на групата Валентин Касабов заяви, че не би се чувствал добре, ако е на мястото на журналистите в Народното събрание. Депутатът от групата Александър Сиди заяви, че коронавирусът се разпространява от ефира, и предположи, че може би това е причината да изолират журналистите в Народното събрание

След това изявление на прави председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя уточин, че мерките са взели от всички парламентарни групи.

Д-р Дариткова заяви, че ще предаде ръководството на Народното събрание недоволството на всички журалисти и желанието им те да се движат свободно в кулоарите.

"Усещам леко напрежение сред вас. Ситуацията е нова, но се надявам да намерим оптималният вариант вие да вършите своята работа и в същото време да има гаранция за предпазване, защото тези мерки не са защита на народните представители, а и са за ваша сигурност. Надявам се да проявите разбиране. Ако има проблеми, те ще се решават, но в ситуацията, в която се намираме, трябва да преодоляваме и личните си недоволства и да подхождаме солидарно, координирано и дисциплиниран", обърна се д-р Дариткова към журналистите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе отношение. Тя заяви, че мярката за ограничение на журналистите не е съгласувана с парламентарната група на „БСП за Бълтгария“. „Ние не се страхуваме от журналистите“, каза още Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар