Вторник, 14 Юли 2020

Четвъртък, 12 Март 2020 12:45

Живодар Терзиев: Цените на горивата вече са понижени

Наистина цените се понижават по-бавно, отколкото се повишават, призна председателят на БПГА

Аз считам, че до известна степен цените на горивата на българския пазар вече са понижени. Още в края на месец февруари и първата седмица на март в почти всеки български град големи, средни и малки търговци предлагаха по-ниски цени. Разбира се, това зависи от текущите наличности на съответния търговец.

Това каза в ефира на bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Според него през февруари и първата седмица на март бензиностанциите в България са загубили няколко десетки милиона заради преоценка на наличностите – продаване на ниски цени на петролни продукти, които са купили по-скъпо преди месеци.

По думите му досега по-осезаемо поевтиняване на бензина и дизела по бензиностанциите ни не е имало, тъй като в момента се продават количества, купени чрез фючърсни сделки още през ноември и декември миналата година.

„Към днешна международните петролни рафинерии произвеждат нефт, който вече е купен чрез фючърсни сделки още през месеците ноември и декември (при цени около 60 долара за барел – б.р.), доставен е през януари и февруари и в момента рафинериите на Балканите и в цяла Европа преработват нефт, който е далеч по-скъп от този, който в момента се търгува чрез фючърси на международните пазари“, заяви Терзиев. Той добави, че в момента поевтиняването е на фючърси за месец май и поевтиняване на горивата би могло да се очаква юни-юли месец.

Все пак той отбеляза, че цените на горивата по българските бензиностанции от началото на тази седмица и дори от края на миналата са тръгнали надолу и според него тази тенденция ще се запази.

На въпрос защо данните в онлайн портала Fuelo.net не показват спад в цените на бензина и дизела през февруари Терзиев заяви, че според него има „известно забавяне в отразяването на цените“. Освен това порталът взима цените от тотемите (таблата, показващи цените) на бензиностанциите,  докато те работели чрез най-различни схеми за правене на отстъпки.

„Модерните търговски вериги и големите брандове работят с различни инструменти за отстъпки, бонус точки за закупени количества, смарт системи и реално потребителят плаща далеч по-ниска цена от това, което снимат вашите репортери по бензиностанциите“, заяви председателят на БПГА.

Терзиев призна, че повишението на цените на горивата е възможно да е по-бавно, отколкото тяхното понижение, но това се дължи на „застраховане на риска“.

„Няма търговец, който да желае да загуби пазар, но в същото време някои търговци искат да се възползват от този пазар. Но през изминалата 2019 г. цените бяха абсолютно стабилни, имаше няколко причини за повишение, а ние не се възползвахме от това и считам, че сегашното забавяне (в поевтиняването), ако така го приема пазарът е по-скоро несигурност и неяснота дали това понижение нямаше да приключи в рамките на ден или два“, обясни той.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 12 Март 2020 12:45
  БПГА: С над половин млрд. лв. е ощетен бюджетът от недекларирана продажба на горива

  С повече от половин милиард лева е ощетен бюджетът миналата година заради недекларирана продажба на горива. Това показва анализ, поръчан от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), съобщи БНР.

 • Четвъртък, 12 Март 2020 12:45
  Прокуратурата се самосезира за качеството на горивата

  ВАП възлага проверка за спазването на техническите и качествени изисквания на течните горива на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

 • Четвъртък, 12 Март 2020 12:45
  Премиерът ползва редуцираната от ЕК цена на газа като брошка на ревера на управленските си успехи

  Бойко Борисов отново се похвали, че е негова заслугата за по-ниската с над 50% цена на газа от Газпром. Това е изключително груба лъжа. Не само премиерът ни няма никаква заслуга, а България направи всичко по силите си да саботира процеса по намаляване на цената.

   

  Кратка хронология:
  - През 2012 г. по молба на Литва ЕК започна разследване срещу Газпром. България се сниши, за да не ядосва Путин и не предостави аргументи, които да помогнат на ЕК.
  - През 2015 г. ЕК възобнови разследването срещу Газпром. България отново не съдейства на ЕК, дори саботира процеса, заради страха на Борисов от реакцията на Русия.
  - През 2018 г. (в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу Газпром и натискът оказан от ЕС) България получи възможност да предоговори цената за руската газ, но дори самото предоговаряне бе умишлено забавено и се случи в последния момент.
  - По-ниската цена е резултат от антимонополното дело, което ЕК води срещу Газпром и последвалото споразумение за редуциране на цената.
  - България бе най-ощетена от политиката на Газпром, но остана последната страна, която предоговори условията си за цената на руския газ. Причината - страхливото поведение на българското правителство спрямо Русия.
  Цената на метана не е нещо, с което Борисов може да се гордее, напротив - България можеше да е по-активна и това предоговаряне да се случи много по-рано. С което да се спестят стотици милиони разходи на домакинствата и бизнеса в България. Това не пречи днес премиерът да ползва сериозно редуцираната (от ЕК) цена като брошка на ревера на управленските си успехи.

  Ивайло Мирчев, фейсбук

Оставете коментар