Сряда, 01 Април 2020

Вторник, 17 Март 2020 15:31

Европа затваря границите за 30 дни

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката

Европейският съюз въвежда 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните-членки. На практика това означава затваряне на външните граници на Евросъюза.

То няма да се отнася за европейските граждани, които се прибират в държавите-членки. Европейската комисия представи насоки за действия по вътрешните граници за пресичането на пандемията и ограничаване на последствията за икономиката.  

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката.

"Целта е да се гарантира, че здравеопазването и пациентите продължават да получават цялата подкрепа, от която се нуждаят, по-специално защитни облекла и медицинска апаратура и в същото време да гарантираме, че другите стоки, които са важни за това икономиката да продължава да се функционира, могат да се движат и да достигат фабриките и магазините.", каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: 

Граждани на ЕС, които са болни, не трябва да бъдат връщани по границите, а да им се предоставя достъп до здравни грижи. Държавите-членки могат да отказват влизане на хора от трети държави без право на пребиваване в ЕС, ако преценят, че те представляват заплаха за общественото здраве.

Държавите трябва да спазват принципа на свободното движение на всички стоки и да гарантират доставките на основни продукти като лекарства, медицинско оборудване и хранителни продукти. От тях се очаква да осигурят приоритетни зелени ленти за превоз на товари.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс се е поставил доброволно под карантина, след като е общувал с заразен френски политик.

Заради кризата с коронавируса Белгия служебното правителство на Софи Вилмес ще получи специални правомощия и парламентарна подкрепа, за да действа като нормално правителство.

Католическата църква спря всички венчавки и кръщенетата. Здравното министерство призова шивашки предприятия да започнат сами да шият маски за лице. Някои болници вече правят това.

Източник: БНТ

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  Народният представител Хасан Адемов от ДПС с коронавирус

  Това съобщи Цвета Караянчева на извънреден брифинг тази нощ

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  Туркменистан забрани думата „коронавирус“, пази се с дим от билки

  Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани

   

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

Оставете коментар