Сряда, 27 Май 2020

Понеделник, 30 Март 2020 09:17

Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Можем да кажем, че той е готов, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца, за настоящата криза.

Това заяви в специално интервю за NOVA гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В тази ситуацията думите имат голямо значение, но по-важни са действията", добави той.

"Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Димитър Радев.

"Ако прогнозата продължи повече от три или шест месеца, въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в Българската народна банка, е да разработваме различни сценарии за възможно развитие и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап, аз се надявам, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна", обясни той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Радев сподели, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.

"Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", добави той.

"Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза още директорът на БНБ.

За хората с депозити, Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място.

"Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави той.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Март 2020 09:17
  Прехваленият от Борисов суап с ЕЦБ изплаши инвеститорите и вдигна рязко цената на дълга

  Мediapool: "Пухената възглавничка" на премиера започва да струва скъпо на България 

 • Понеделник, 30 Март 2020 09:17
  Горанов: 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса

  Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират, под 8 различни инструмента, 4,5 лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

 • Понеделник, 30 Март 2020 09:17
  Горанов: Разсрочването на кредити до края на годината ще е достатъчно за преминаване през пика на кризата. Сачева: Еднократна помощ от 375 лв. за родителите в неплатен отпуск

  "Ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 375 лева за родителите, които ползват неплатен отпуск . Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използва неплатен отпуск минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи, когато са изчерпили възможността за платен отпуск". Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя посочи, че са отделени 20 милиона лева, които биха стигнали за 55 хиляди семейства.

  Подоходният критерий е 610 лева месечно на човек от семейството.

  По думите ѝ още следващата седмица ще бъде налична помощта, най-късно от вторник (14 април) ще може да се кандидатства по тази мярка. "С тази мярка подкрепяме работещите родители, тези родители, които в момента нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си", обясни министър Сачева.

Оставете коментар