Сряда, 27 Май 2020

Четвъртък, 02 Април 2020 10:59

Пик на безработни и болнични за карантина заради коронавируса

59 са заявленията по програмата "60/40". Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април, съобщи социалният министър

Правителството е поискало актуализация на бюджета, за да бъде посрещнат увеличаващият се брой искания за помощи, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя съобщи за нарастващ брой на исканията за социални услуги, предоставяни от министерството, но уточни, че е рано още да се правят генерални заключения.

"4 777 е най-големият пик на безработните за ден, като 3327 от тях са казали, че са съкратени съответно по причината, свързана с извънредното положение", съобщи социалният министър.

Общият брой на всички болнични за всички диагнози е 176 086. А 5282 от тях са по причина „карантина“, предаде БГНЕС.

Броят на болничните листа с указания за коронавирус е 2 072.

"Ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал между 300-350, то от началото на тази седмица този брой варира вече от 680-700 на ден", добави тя.

"По отношение на личните асистенти – има заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души, издадените направления към момента са 31 365, а действащите договори към момента са 24 133.

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко – само с 2000 души, но подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души. Месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801, като общия размер на сумите на месец за това са между 43 и 45 милиона лева".

"Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната".

"Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, те са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий".

 „Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто“, допълни Сачева.

"45 милиона лева от оперативната програма са насочени към българските общини за осигуряване на патронажна грижа и всеки, който има нужда от храна и друга помощ, може да се обърне към съответната община. Почти 45 хил. души ще могат да бъдат обхванати в този вид услуга. Увеличихме и осигуряването на топъл обяд, който ще обхване почти 18 хиляди души", допълни социалният министър.

Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

"Кризата има различни лица, например в много български общини се появяват онези хора, които са невидими за нас – бездомни и просещи, които заради липсата на поток по улиците, нямат прехрана. Ние мислим и за тези хора, като правим програма с БЧК, насочена към тях. Повечето такива хора нямат лични карти, затова сме помолили всяка община да ги идентифицира и да ни ги подаде, за да може да им раздадем хранителни продукти".

"Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е до дните след Великден, като в пощенските станции ще има съответните условия да има дистанция и график за раздаване на пенсиите".

Сачева се обърна с молба към гражданите, които имат нужда от услугите на пощите, да ползват пощенските станции след 12.00 часа, а преди това възрастните хора да могат да получат пенсията си спокойно.

Хората над 68 години могат да заявят да получават пенсиите си вкъщи, като още една опция за тях е и да получават пенсиите си срещу подпис и лична карта чрез свой близък.

Пенсията ще може да се изплати и на упълномощен представител срещу еднократно заверено пълномощно.

Пенсиите на хората, които ги получават през банкова карта, ще ги получат в сметките си на 7 април заедно с великденската добавка, която се изплаща на всеки с пенсия под 363 лв.

Днес МТСП ще издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите – да има пропускателен режим, да се спазва дистанция, да се осигурят прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място, осигуряване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и редовно проветряване на помещенията. Служители с грипоподобни симптоми трябва да бъдат отстранявани от работа и пращани вкъщи, допълни Сачева

Относно мярката 60/40

"Трудно е да дадем прогноза за това каква част от бизнеса ще се възползва от мярката 60/40, тъй като схемата действа от два дни", коментира социалният министър, цитирана от БТА. Тя посочи, че тези бизнеси, които попадат в приложението - търговия, транспорт, хотелиерство, артистична и творческа дейност и други, са с общ брой на заетите около 300 000. На първо време се прогнозира поне те да се възползват от мярката, още повече, че за част от тях, особено по отношение на туристически дейности, доста трудно ще бъде възстановяването, дори и след края на извънредното положение, посочи Сачева.

"По отношение на останалите сектори тепърва предстои да се види картината", каза министърът и допълни, че ще даде информация следващата седмица за другите сектори.

източници: БГНЕС, Вести.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар