Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 04 Април 2020 13:13

Борисов защити Теменужка Петкова заради исканата от бизнеса оставка

Работодателските организации обвиниха енергийната министърка в отклоняване в неизвестна посока на 45 млн. лева от индустрията на България. Настояват възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение

Поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова., заяви премиерът Бойко Борисов по повод поисканата от бизнеса оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради спорните поправки в Закона за енергетиката, приети вчера на първо четене.

„Спорят за едни 45 млн. лв. Едните казват, че им се дължат, другите не. Не знам и не мога да бъда категоричен. В рамките на днешния и утрешния ден, ние и като партия, ще сме готови с решение за това какво да гласуват депутатите в понеделник“, каза още Борисов.

Вчера работодателските организации поискаха с открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов незабавно оставката на енергийния министър заради поправките в Закона за енергетиката, които уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД. Малко по-късно законопроектът беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа „за“, 0 „против“ и 54 „въздържал се“.

Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства за периода от 1 януари 2020 г до 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г.

Ето какво още пишат работодателските организации до Борисов по повод исканата от тях оставка на енергийната министърка:

„Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят! Това бе заявено днес в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година.

Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година.

Настояваме министър Петкова да си подаде оставката, поради следните причини:

  • Опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията!
  • Поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с Булгаргаз с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена.
  • Проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза!
  • Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева.

Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост.“

Пълният текст на писмото и мотивите - ТУК

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар