Сряда, 27 Май 2020

Вторник, 07 Април 2020 08:47

Парламентът прие единодушно депутатите и министрите да са без заплати до края на извънредното положение

Разпореждането е на Бойко Борисов

Народното събрание реши депутатите, членовете на Министерски съвет и ръководителите на държавните и изпълнителните агенции да останат без заплати за времето на извънредното положение. "За" предложението гласуваха единодушно 170 народни представители.

Предложението направи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов от парламентарната трибуна късно снощи. То предвижда за времето от 1 април 2020 г. до отмяната на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., на депутатите да се удържат само данъци и осигуровки. Останалата сума, след направените удръжки за данъци и осигуровки, ще се предоставя за дейностите по превенцията и лечението на заразата са COVID-19. Тези условия ще се прилагат и за членовете на Министерски съвет, за ръководителите на държавните и изпълнителните агенции. Първоначалното предложение на ГЕРБ бе депутатските заплати да се замразят на нивата от декември 2019 г.

По информация на "Епицентър", до предложението се е стигнало след изричното нареждане на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

ВМРО пък настояха депутатските възнаграждения да бъдат намалени с 50%.

От НФСБ изразиха задоволство, че от управляващата партия са се вслушали в техните призиви и затова оттеглят своето предложение за 0 лева заплати за депутатите, защото то се препокрива с това направено от ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС пък даде знак, че оттегля своето предложение изрично да се запише, че спестените пари от замразяването на заплатите ще отиват за борба с COVID-19.

От БСП предлагаха по принцип намаляване на възнаграждението на народните представители и замразяването му на размера от края на 43-ото Народно събрание, а именно 2976 лв. месечно.

След предложението на Красимир Ципов обаче - без заплати до края на извънредното положение - всички парламентарни групи оттеглиха предложенията си.

По-рано народните представители одобриха промените в Закона за държавния бюджет за 2020 година, съобщава "Фокус".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Актуализацията се наложи заради кризата с разпространението на COVID-19 у нас и ще даде възможност на страната да поеме нов дълг от международните финансови пазари.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 млрд. лева, както поиска правителството.

Първоначално, народни представители от ГЕРБ поискаха да бъде разписана възможност за финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), с аргумента, че ни е необходим пълен набор от възможности, за да си осигурим най-изгоден дълг. Финансовият министър Владислав Горанов обаче настоя тя да бъде оттеглена. Според него държавата ни не е на етап, който да налага да се прибегне до най-големия световен кредитор.

Остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.

Сред мотивите на поисканата актуализация са очакванията за намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост.

Прогнозата е износът на услуги, към които спадат туризмът и транспортът, да се срине с близо 26%. Износът на стоки и услуги общо пък се очаква да спадне с повече от 16%. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради COVID-19.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар