Петък, 05 Юни 2020

Неделя, 10 Май 2020 15:36

Бетина Жотева: Необходими са законови промени срещу фалшивите новини

Приоритет са ни младите колеги. Ние имаме бюджет 1,7 млн. Но само вижте с какво разполага СЕМ и с какво КРС. Това каза пред Нова телевизия новият шеф на СЕМ Бетина Жотева.

„Ако не се промени законът, нищо от това, за което ви говоря – за нашите приоритети и борбата с фалшивите новини, нищо няма да се получи“, отбеляза тя и допълни: „Ако ЕК не промени сроковете, ние действително до 20 септември трябва да направим новия закон, в който това за фалшивите новини трябва да го има“.

„Ние в България нямаме правна рамка да пипаме интернет по какъвто и да било начин. 97 сигналите за фалшиви новини и език на омразата са за интернет. Медиите вършат чудесно всичко, с изключение на едно. Те легализират в официални новини статуси от Фейсбук, което не разбирам. Аз съм от старата школа – позоваваш се на Ройтерс, Франс прес. Но когато нещо в социалната мрежа го обявите за „новина“, вие го легализирате“, заяви Жотева.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Аз не знам Министерството на културата докъде стигна с регистъра на медиите, за собствениците на медиите. Защото основно фалшивите новини идват от сайтове, които са ничии. Във Фейсбук се създаде Световен надзорен съвет, в който членуват 20 души от цял свят, които все пак да решава какво да остане или какво да не остава в социалната мрежа. Защото те разбраха – това, което се твори в момента във Фейсбук, е опасно за здравето, опасно е за мира“, коментира още Бетина Жотева.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар